Svet

Si Đinping danas u poseti Francuskoj: Trgovina i sukob u Ukrajini glavne teme razgovora sa Makronom

Francuska će takođe pokušati da ostvari napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoje poljoprivredne proizvode
Si Đinping danas u poseti Francuskoj: Trgovina i sukob u Ukrajini glavne teme razgovora sa MakronomGetty © Jason Lee-Pool

Predsednik Kine Si Đinping dolazi danas u posetu Francuskoj tokom koje će francuski predsednik Emanuel Makron pokušati da se dogovori s njim oko smanjenja trgovinskog disbalansa i probati da utiče na njega da iskoristi svoj uticaj kako bi se rešio sukob u Ukrajini.

Nijedan cilj neće biti lako ostvariv tokom Si Đinpingovog dvodnevnog boravka u Francuskoj i u vreme rastućih trgovinskih tenzija između Evrope i Kine, prenosi Rojters, dok "RIA Novosti" podsećaju da je ovo prva poseta Sija Francuskoj za poslednjih pet godina. 

Francuska podržava istragu Evropske unije o izvozu električnih vozila iz Kine, a u januaru je Peking pokrenuo istragu o uvozu brendija, koji se uglavnom proizvodi u Francuskoj, što se smatra protivmerom na rastući broj evropskih istraga.

"Moramo nastaviti da vršimo pritisak na kineske vlasti da nam daju više garancija u vezi sa trgovinskim pitanjima", izjavio je pred Sijevu posetu jedan neimenovani zvaničnik Jelisejske palate.

Sijevi sastanci u Parizu uključivaće razgovore sa Makronom i sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a kako navodi britanska agencija, podele unutar Evropske unije, posebno između Francuske i Nemačke, potkopavaju kapacitet da se izvrši uticaj na Kinu.

Makron će se zatim zajedno sa Sijem uputiti na jugozapad zemlje radi sastanka iza zatvorenih vrata, preneo je Frans pres, dok je Blumberg dodao da Makron želi da produbi lične veze sa kineskim liderom.

"Poseta je organizovana povodom 60. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje i prati posetu predsednika Republike (Francuske) Pekingu od aprila 2023. godine", otkrili su ljudi iz bliskog okruženja francuskog lidera.

Francuska će takođe pokušati da ostvari napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoje poljoprivredne proizvode i reši probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije povodom nepoštovanja prava intelektualne svojine.

Peking je, s druge strane, saopštio da se očekuju detaljni razgovori o odnosima Kine i Francuske, Kine i EU i dijalog o međunarodnim i regionalnim temama koje su od zajedničkog interesa. Ministarstvo spoljnih poslova Kine dodalo je da se nada da će poseta Sija doprineti podizanju odnosa sa Parizom na novi nivo. 

Si će u utorak popodne napustiti Francusku, nakon čega će se uputiti u posetu Srbiji i Mađarskoj. 

image