Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Dolazak Si Đinpinga u Srbiju

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" bio je Srđan Garčević, osnivač bloga "Natšel tajms" i autor podkasta "Pokretači"
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Dolazak Si Đinpinga u Srbiju© РТ Балкан

U novoj epizodi podkasta "Lokomotiva", autori Marko Nikolić i Tiosav Purić, razgovarali su o dolasku kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiju, Mađarsku i Francusku, posebno se osvrnuvši na "alkoholni rat" između Francuske i Kine oko francuskog konjaka.

Pored toga, u prvom delu emisije bilo je reči i o Kongresu konzervativne političke akcije koji je održan u Budimpešti, na kom je Orban najavio ovogodišnji "kraj hegemonije zapadnog liberalizma", o intervjuu Takera Karlsona sa Duginom i o krizi na američkom univerzitetima zbog propalestinskih protesta.

U drugom delu emisije, sa Srđanom Garčevićem, autori su govorili o predstojećoj poseti predsednika Sija na 25. godišnjicu agresije NATO-a na kinesku ambasadu, tokom NATO agresije na Srbiju, komentarišući značaj kulture sećanja na NATO agresiju.

Takođe, bilo je reči i o orijentalizmu u slikama Paje Jovanovića, "neminovnosti" zapadne kulturne hegemonije i mogućnosti otpora, o umetnosti performansa i o domaćoj kinematografiji.

"Lokomotiva" podkast se emituje svake subote u 8 časova na jutjub kanalu i sajtu RT.

image