Svet

Poljska: Ne želimo rat sa Rusijom

Ministar odbrane Marijuš Blaščak poručio je da raspoređivanje nemačkog PVO sistema "patriot" u Ukrajini najbolje rešenje za njih
Poljska: Ne želimo rat sa RusijomGetty © Sean Gallup / Staff

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak tokom sastanka sa vojnicima koji učestvuju u vežbama NATO Tumak-22, rekao je da bi za bezbednost Poljske bilo najbolje da se PVO sistem "patriot" rasporedi na teritoriji Ukrajine.

"Raspoređivanje protivraketnog odbrambenog sistema "patriot" u Ukrajini je korisno za bezbednost jugoistočnog dela naše zemlje, jer raketna bezbednost u istočnoj Ukrajini znači i bezbednost u istočnoj Poljskoj", naglasio je Blaščak.

On je dodao da od vremena zavisi kako će se reagovati, jer je nekada nemoguće efikasno oboriti rakete.

"PVO sistem stacioniran u istočnoj Poljskoj moći će da obara rakete koje su prešle poljsku granicu. Kao što je bio slučaj i sa tragedijom 15. novembra, koja se dogodila samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice. Ova raketa je proletela poljsku teritoriju za nekoliko sekundi. I ovo vreme nije dovoljno za efikasno obaranje takvih raketa. I opet, oboriti takvu raketu iznad ukrajinske teritorije značilo bi da je Poljska ušla u rat, a mi to ne želimo", zaključio je poljski ministar.

Ranije je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak zatražio od Nemačke da pošalje u Ukrajinu ove raketne bacače koji su ponuđeni Poljskoj.

"Posle daljih ruskih raketnih napada, zatražio sam od Nemačke da se sistemi `patriot`, koji su ponuđeni Poljskoj, prebace u Ukrajinu i razmeste na njenoj zapadnoj granici", napisao je Blaščak na Tviteru.

Osim sistema "patriot", Nemačka je ponudila Poljskoj i svoje borbene avione, kako bi pomogli u patroliranju vazdušnim prostorom iznad Poljske. Ponuda Nemačke je usledila nakon nedavnog pada rakete na poljsko selo Pševodov u blizini granice sa Ukrajinom.

Iako je veoma brzo utvrđeno da su raketu koja je pala na Poljsku ispalile ukrajinske snage, zapadni političari su horski zapevali da je za ovu nesreću svakako kriva Rusija, bez obzira na situaciju na terenu. 

image