Svet

Australija: Objašnjenje Izraela za ubistvo humanitarnih radnika nezadovoljavajuće

Vlada Australije je danas takođe imenovala penzionisanog generala vazdušnih snaga da prati izraelsku istragu o incidentu u kojem je ubijeno sedam radnika humanitarne organizacije "Svetska centralna kuhinja"
Australija: Objašnjenje Izraela za ubistvo humanitarnih radnika nezadovoljavajuće© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Australijski premijer Entoni Albaneze izjavio je danas da Izrael i dalje nije pružio zadovoljavajuće objašnjenje za smrt sedam humanitarnih radnika prošle nedelje, kao i da je Australija imenovala bivšeg visokog zvaničnika vojske da prati izraelsku istragu o tom incidentu.

"Objašnjenja (Izraela) nisu zadovoljavajuća", rekao je Albaneze za državni Ej-Bi-Si i napomenuo da australijska javnost očekuje transparentnost i odgovornost, prenosi Rojters.

Albaneze je dodao da je skoro 200 humanitarnih radnika ubijeno u konfliktu u Gazi, kao i da Izrael treba da pruži informacije o tome šta će učini da spreči takve incidente u budućnosti.

Vlada Australije je danas takođe imenovala penzionisanog generala vazdušnih snaga da prati izraelsku istragu o incidentu u kojem je ubijeno sedam radnika humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja, ali i da savetuje vladu o tome da li su potrebni njeni dalji koraci da bi počinioci bili pozvani na odgovornost.

U napadu su poginuli državljani Australije, Britanije i Poljske, kao i Palestinci i muškarac sa dvojnim državljanstvom SAD i Kanade.

image