Svet

Pred poslanicima skupštine u Kijevu uskoro će se naći kontroverzni zakon o mobilizaciji

Kako je izjavila savetnica komandanta kopnenih snaga za rodna pitanja Oksana Grigorijeva, Ukrajina treba da se pripremi i za mobilizaciju žena
Pred poslanicima skupštine u Kijevu uskoro će se naći kontroverzni zakon o mobilizacijiGetty © Ercin Erturk/Anadolu Agency

Budući da nedostatak ljudstva predstavlja sve veći problem za ukrajinske trupe na prvoj liniji fronta, pred poslanicima ukrajinske Rade uskoro bi mogao da se nađe kontroverzni zakon o mobilizaciji, izveštava "Blumberg".

Predlog zakona o mobilizaciji, sa oko 4.000 amandmana, u utorak je odobrio skupštinski odbor za bezbednost i odbranu. O zakonu će se u skupštini raspravljati ove nedelje, a poslanici očekuju da bi mogao biti odobren već u ponedeljak.

Zakon je naišao na otpor javnosti zbog brojnih drakonskih mera, uključujući i oštre kazne za izbegavanje regrutacije.

Propis je postao i izvor neslaganja između Zelenskog i generala ukrajinskih snaga, pa u jedan od razloga za smenu glavnokomandujućeg generala Valerija Zalužnog.

"Bez obzira na to koliko oružja dobijamo, nedostaju nam ljudi", saopštio je u ponedeljak komandant ukrajinskih kopnenih trupa Aleksandar Pavljuk.

Vojni savetnik Ukrajine za rodna pitanja, izjavio je da Ukrajina treba da promeni "staromodni mentalitet" prema ženama i usvoji politiku regrutacije u izraelskom stilu, prenosi "Tajms". U Izraelu, gde je regrutacija žena bila obavezna od osnivanja ove zemlje 1948. godine, žene čine oko 40 odsto oružanih snaga. Američke oružane snage imaju oko 17 odsto žena, dok u britanskim udeo žena iznosi više od 11 odsto.

Prema zvaničnim podacima, trenutno oko 65.000 žena služi u ukrajinskim oružanim snagama, što, u odnosu od 2021, znači povećanje od oko 40 odsto. Za sada ne postoji obavezna mobilizacija za žene, iako su žene sa medicinskim diplomama obavezne da se prijave lokalnim kancelarijama za regrutaciju.

Kako je izjavila savetnica komandanta kopnenih snaga za rodna pitanja Oksana Grigorijeva, Ukrajina treba da se pripremi i za mobilizaciju žena.

Ukrajinske trupe se trenutno povlače na bojnom polju, suočavaju se sa nedostatkom municije i izostankom finansiranja iz SAD, jer paket pomoći već mesecima blokiraju republikanci u Kongresu, a Evropska unija nije na vreme isporučila obećanu vojnu pomoć.

Ipak, ostaju sumnje i u efikasnost sprovođenja ukrajinskog zakona, jer se mnogi Ukrajinci oštro protive ovim merama.

Kako je najavio predsednik Zelenski, zakon o mobilizaciji stupiće na snagu najkasnije mesec dana od njegovog usvajanja.

image