Svet

Gorelo nebo iznad Izraela: Iran se svetio uz dronove i rakete (VIDEO)

IDF je potpuno spremna u svim svojim odbrambenim i ofanzivnim sistemima i unapred je razradila različite scenarije, rekao je Hagari
Gorelo nebo iznad Izraela: Iran se svetio uz dronove i rakete (VIDEO)© AP Photo/Oded Balilty

Sirene za vazdušne napade i eksplozije čuju se u gradovima širom Izraela, uključujući Tel Aviv i Jerusalim, dok izraelske, američke, britanske i jordanske snage obaraju rakete i dronove lansirane iz Irana.

"Protivazdušna odbrana je u visokoj pripravnosti, kao i avioni vazduhoplovstva i brodovi mornarice koji su u misiji da zaštite nebo zemlje", navodi se u saopštenju portparola Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijela Hagarija.

IDF je ponovo pozvao izraelske civile da prate instrukcije Komandnog fronta i zvanična saopštenja vojske, javlja "Tajms ov Izrael".

Iranski dronovi stigli su do Izraela, a Gvozdena kupola pokušava da ih odbije. "IDF je potpuno spremna, u svim svojim odbrambenim i ofanzivnim sistemima i unapred je razradila različite scenarije", rekao je Hagari.

U iranskom napadu učestvovalo je stotine dronova, a IDF je uz pomoć saveznika pokušao da spreči napade izvan vazdušnog prostora Izraela.

Mediji javljaju da su dronovi i rakete lansirani u nekoliko talasa.

"Kao odgovor na zločin cionističkog režima, a to je napad na konzularni odsek iranske ambasade u Damasku, Ratno vazduhoplovstvo Iranske revolucionarne garde gađaće određene ciljeve na teritoriji cionističkog režima desetinama dronova i projektila", saopštila je iranska državna televizija.

Američki borbeni avioni, javljaju mediji, podignuti su na nebo Iraka i Jordana kako bi presreli borbene dronove koje je Iran lansirao na Izrael. Britanski lovci poleteli su s Kipra.

U slučaju odgovora Izraela, Iran je zapretio da će po drugi put napasti "momentalno i dvostruko jače".

  • 14. apr 2024 • 03:02

    03:02

    Izrael zatražio sednicu SB UN: Iranski napad pretnja globalnom miru

    Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan pisao je predsedniku Saveta bezbednosti formalno zahtevajući hitan sastanak o iranskim napadima dronovima na Izrael.

    "Iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju globalnom miru i bezbednosti i očekujem da će Savet upotrebiti sva sredstva da preduzme konkretnu akciju protiv Irana", naveo je Erdan u pismu.

    Iran je, inače, ranije poručio da je napad izvršen u skladu sa članom 51 Povelje UN, koja zemljama daje pravo da se odbrane ako su napadnute.

  • 02:52

    Presretanje raketa iznad Kneseta

    Video koji je postavljen na "Iksu" a koji je verifikovala "Al Džazira" pokazuje kako izraelska protivvazdušna odbrana presreće projektile iznad parlamenta zemlje, poznatog kao Kneset.

  • 02:49

    Komanda fronta IDF: Možete da se odmaknete od skloništa

    Komanda fronta IDF-a poručila je Izraelcima širom zemlje da više ne moraju da borave u blizini skloništa, ali da ograničenja okupljanja i otkazivanje svih obrazovnih aktivnosti i školskih izleta ostaju na snazi kao što je ranije najavljeno.

  • 02:44

    Libanski ekspert: "Gvozdena kupola" ovo ne može da izdrži

    Iran protiv Izraela koristi nove rakete koje nisu ranjive na izraelske snage protivvazdušne odbrane, izjavio je za RIA Novosti libanski stručnjak za vojnu strategiju Ali Hamija.

    "Iran je lansirao stotine bespilotnih letelica 'šahed' i hipersoničnih krstarećih raketa 'fatah 2' u Izrael, što izraelski sistem PVO 'Gvozdena kupola' ne može da izdrži", primetio je ekspert.

    Prema njegovom mišljenju, Izrael neće moći da odgovori na napade sa više strana odjednom - iz samog Irana, Libana, Sirije, Iraka, Jemena.

  • 02:34

    Iran preti Izraelu: Ako uzvratite, napašćemo momentalno i dvostruko jače

    Iran je zapretio Izraelu da će, u slučaju izraelskog odgovora na napad, uzvratiti "momentalno i sa udvostručenom snagom" , prenosi agencija Tasnim, pozivajući se na informisane izvore.

    "Nakon završetka kaznene operacije Irana i Fronta otpora, koja je, naravno, još uvek u toku, ako Izrael odgovori, definitivno će sledeća kazna biti momentalna i imati dvostruku snagu", navodi se u saopštenju agencije.

  • 02:32

    Izrael: Presreli smo većinu raketa zemlja-zemlja

    Iran je lansirao desetine raketa zemlja-zemlja na Izrael, od kojih je većina presretnuta van države, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) brigadni general Danijel Hagari.

    "Pre sat vremena Iran je sa svoje teritorije lansirao desetine raketa zemlja-zemlja u pravcu Izraela. Ogromnu većinu njih presreli su naši protivraketni odbrambeni sistemi van izraelske teritorije", rekao je Hagari na brifingu.

  • 02:25

    Bajden razgovara sa Netanjahuom: Posvećenost Izraelu "gvozdena"

    Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu trenutno vode telefonske razgovore usred iranskog napada na Izrael, navodi "Foks njuz".

    Ranije je Bajden, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbednost, poručio da je posvećenost SAD bezbednosti Izraela "gvozdena".

    "Upravo sam se sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost zbog iranskih napada na Izrael. Naša posvećenost bezbednosti Izeaela je gvozdena", napisao je Bajden na društvenoj mreži Iks.

    Ministar odbrane Joav Galan razgovarao je takođe sa svojim američkim kolegom, američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, saopštila je Galantova kancelarija.

    Gallant je "obavestio ministra odbrane o odbrambenim akcijama Izraela protiv iranskog napada"i zahvalio mu, što je stao na stranu Izraela i "naglasio da odbrambeni establišment održava maksimalnu spremnost protiv daljih pokušaja napada".

  • 02:12

    IDF: Presrećemo pretnje gde god je potrebno

    Iranski Korpus čuvara Islamske revolucije (IRGC) saopštio je da je napad bio usmeren na "konkretne ciljeve".

    Izraelski vojni izvori rekli su da je lansirano više od 100 dronova, a da su SAD  neke oborile, izvestio je "Si-Bi-Es".

    "RIA Novosti", pozivajući se na portparola izraelske vojske piše da je Iran je ispalio više od 200 projektila i dronova na Izrael.

    Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da "presreću pretnje gde god je to potrebno". Izraelski premijer sazvao je sastanak ratne vlade.

    "U ovom trenutku, brojni avioni su u vazduhu, spremni da se suprotstave svakoj pretnji. Možete čuti eksplozije od presretanja ili ostatke koje padaju", poručili su iz IDF-a.

  • 02:01

    Gutereš: Ni region ni svet ne mogu priuštiti još jedan rat

    Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osuđuje napad Irana na Izrael i poziva na hitan prekid sukoba.

    "Ni region ni ceo svet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat", dodao je.

  • 01:51

    Rakete iznad džamije Al-Aksa

image