Svet

Iran sutra napada Izrael? Amerika obezbedila "nova sredstva" za odbranu, ograničena okupljanja

Osveta, tvrdi neimenovani američki zvaničnik, počinje sutra
Iran sutra napada Izrael? Amerika obezbedila "nova sredstva" za odbranu, ograničena okupljanja© Tanjug/AP Photo/Oded Balilty, File

Sjedinjene Američke Države veruju da će Iran verovatno sutra ujutru napasti Izrael, javlja Al Džazira, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

"Postoji velika verovatnoća da će Iran napasti Izrael u nedelju, u ranim jutarnjim satima", rekao je zvaničnik.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari najavio je, usled mogućeg napada, nova ograničenja za okupljanje civila.

Smernice Komande unutrašnjeg fronta zabranjuju obrazovne aktivnosti širom zemlje i ograničavaju okupljanje na 1.000 ljudi, dok u nekim oblastima, poput granica sa Gazom i Libanom, već postoje stroga ograničenja okupljanja.

Iako je većina obrazovnih institucija trenutno zatvorena zbog praznika Paše, Hagari kaže da se ograničenja odnose i na školska putovanja i kampove i važiće do ponedeljka u 23 sata, prenosi "Tajms ov Izrael".

Hagari kaže da je izraelska protivvazdušna odbrana "u pripravnosti" i da je "na desetine aviona spremno na nebu".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da su SAD i drugi saveznici obezbedili ''nova sredstva'' Izraelu za odbranu od potencijalnog napada Irana na tu zemlju, kao i za njihov odgovor na napad.

"Pomno pratimo planirani napad Irana i njegovih zastupnika na Izrael. Poslednjih dana smo ojačali našu vazdušnu odbranu i sredstva za ofanzivu", naveo je Galant, a prenosi "Tajms ov Izrael".

Galant je istakao da izraelska vojska ima nove kapacitete na kopnu, moru u vazduhu, kao i u obaveštajnoj službi.

''Iran je teroristička država, a svet je tome sada izložen više nego ikada. Odlučni smo da zaštitimo naše građane od terorizma i naći ćemo način da odgovorimo", naglasio je Galant.

Šef Pentagona Lojd Ostin, u drugom telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom, kazao je da Izrael može da računa na punu podršku SAD u vezi sa mogućim napadom iz Irana, saopštilo je američko ministarstvo odbrane.

Ostin je svom kolegi rekao da "Izrael može da računa na punu podršku Sjedinjenih Država u odbrani od napada Irana i njegovih regionalnih saveznika".

U izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku ubijeno je sedam vojnih zvaničnika, među kojima dva generala i pet oficira, a Teheran je obećao da će se za taj napad osvetiti.

image