Svet

Iran upozorava SAD: Nemojte se šaliti s nama i nećemo se šaliti s vama

Sjedinjene Države veruju da Iran može da napadne njihovu vojsku samo ukoliko se pridruži izraelskoj kontraofanzivi
Iran upozorava SAD: Nemojte se šaliti s nama i nećemo se šaliti s vamaGetty © Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Teheran je administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena poslao poruku, preko nekoliko arapskih zemalja, da će napasti američke trupe u regionu ukoliko se Sjedinjene Države umešaju u sukob Izraela i Irana, prenosi portal "Aksios".

Po rečima tri američka zvaničnika, iz teheranske poruke nije jasno da li će snage SAD biti napadnute čak i ako pomognu Izraelu u presretanju projektila ili samo u slučaju da direktno učestvuju u izraelskim operacijama protiv Irana.

Sjedinjene Države pak veruju da Iran može da napadne njihovu vojsku samo ukoliko se pridruži izraelskoj kontraofanzivi.

"Iranska poruka je bila da će napasti snage koje ih napadaju – nemojte se šaliti s nama i nećemo se šaliti s vama", rekao je jedan od izvora "Aksiosa".

Drugi američki zvaničnik je istakao da SAD održavaju direktan kontakt sa Iranom preko švajcarske ambasade, ali da Teheran nije prenosio takve poruke tim putem.

Kako su objavili zapadni mediji, Vašington očekuje da će Iran napasti Izrael 48 sati posle Bajrama, koji se slavio 10. aprila. Izvori tvrde da bi Teheran mogao da upotrebi više od 100 dronova i desetine projektila.

U kontekstu moguće eskalacije, Sjedinjene Države na svaki mogući način uveravaju Izrael da će podržati svoje saveznike u suprotstavljanju bilo kakvim pretnjama koje dolaze od Irana i njegovih satelita.

image