Svet

Predsedavajući Predstavničkom domu SAD najavljuje novi nacrt zakona o pomoći Ukrajini

Džonson namerava da stavi na razmatranje novi paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara kao poseban dokument umesto opšteg zahteva Bele kuće u svrhe nacionalne bezbednosti, koji takođe uključuje pomoć Izraelu i Tajvanu
Predsedavajući Predstavničkom domu SAD najavljuje novi nacrt zakona o pomoći UkrajiniGetty © Chip Somodevilla / Staff

Predsedavajući Predstavničkom domu SAD Majk Džonson najavio je da će, posle višemesečnog zastoja, "pogurati" zakon o pomoći Ukrajini koji je tražio predsednik Džozef Bajden, prenose američki mediji.

Predloženi zakon bio je mesecima zaglavljen u Kongresu zbog ogorčenih sukoba između demokrata i republikanaca.

Prema izveštajima, Džonson namerava da stavi na razmatranje novi paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara na razmatranje kao poseban dokument umesto opšteg zahteva Bele kuće u svrhe nacionalne bezbednosti, koji takođe uključuje pomoć Izraelu i Tajvanu.

Predstavnički dom će glasati i o odvojenim paketima pomoći za Izrael i Tajvan.

"Znamo da nas svet posmatra da vidi kako reagujemo", rekao je Džonson novinarima nakon sastanka sa zakonodavcima iz redova Republikanske stranke (GOP), a prenosi "Njujork tajms". On je dodao da lideri Rusije, Kine i Irana "gledaju da li će se Amerika zauzeti za svoje saveznike i naše interese širom sveta – i mi ćemo to učiniti".

Republikanci u Predstavničkom domu ranije su odbili da podrže sveobuhvatni zakon o stranoj pomoći koji je Bajden predstavio u oktobru, a koji uključuje pomoć Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara.

Zakon je bio u zastoju mesecima jer je GOP pokušavala da natera Belu kuću da suzbije priliv ilegalnih migranata preko granice sa Meksikom. Republikance je podržao Bajdenov rival za reizbor, bivši predsednik Donald Tramp, koji se protivio pomoći Ukrajini na ovaj način.

Kašnjenje u odobravanju dodatnog naoružanja za Ukrajinu uznemirilo je predsednika Vladimira Zelenskog i druge zvaničnike u Kijevu, koji za sve veće gubitke na bojnom polju okrivljuju Zapad. "Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat", upozorio je Zelenski prošle nedelje.

Rusija je, u međuvremenu, više puta upozoravala da nikakva strana pomoć neće promeniti tok sukoba i optužila Zapad za eskalaciju.

image
VV inauguration
banner