Svet

Rat na kredit? Republikanci planiraju da Zelenskom daju zajam

Ideju je izneo bivši američki predsednik Donald Tramp
Rat na kredit? Republikanci planiraju da Zelenskom daju zajam© Anna Moneymaker/Getty Images

Ukrajina bi svoj krvavi rat za koji joj polako nedostaju sredstva, ubuduće mogla da vodi na kredit, budući da je predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson potvrdio da republikanci u donjem domu parlamenta planiraju da razmotre davanje pomoći Ukrajini u vidu zajma.

Na pitanje voditelja kanala "Foks njuz" da li republikanci koji kontrolišu donji dom Kongresa planiraju da razmotre davanje pomoći Kijevu u vidu zajma, kako je to ranije predložio bivši američki predsednik Donald Tramp, Džonson je, naime, odgovorio potvrdno.

Prema rečima predsednika Predstavničkog doma, njegovi stavovi o ovom pitanju su "100 odsto identični" Trampovim.

"Kada je reč o pomoći Ukrajini, on je predložio koncept zajma za koji mislim da je veoma važan i za koji mislim da ima široku podršku", rekao je Džonson.

Osim toga, predsednik Donjeg doma Kongresa je napomenuo da razmatra mogućnost da se u predlog zakona uključi odredba o mogućnosti konfiskacije imovine "ruskih oligarha" sa ciljem da se ona iskoristi za podršku Kijevu.

Ranije je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Džonsonom rekao da Republikanska partija SAD razmatra mogućnost da obnovi pomoć Ukrajini, ali samo kao kredit.

Američka administracija uputila je zahtev Kongresu za dodatna budžetska izdvajanja u fiskalnoj 2024. godini, koja je počela u SAD 1. oktobra, za pružanje pomoći Izraelu i Ukrajini, kao i za suprotstavljanje Kini i Rusiji u azijsko-pacifičkom regionu.

Ukupno, izvršna vlast koju predvodi američki predsednik Džozef Bajden želela bi da dobije oko 106 milijardi dolara za ove svrhe. Grupa republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa izjasnila se poslednjih meseci protiv nastavka finansijske podrške Kijevu.

image
VV inauguration
banner