Svet

Si-En-En: Tramp će iskoristiti vojnu pomoć da primora Kijev na pregovore

Ako Ukrajina želi da dobija pomoć, moraju sesti da pregovaraju
Si-En-En: Tramp će iskoristiti vojnu pomoć da primora Kijev na pregovore© Tanjug/AP Photo/Jason Allen

Bivši američki predsednik Donald Tramp će, ako bude ponovo izabran, iskoristiti vojnu pomoć da primora Kijev i Moskvu da sednu za pregovarački sto i postignu sporazum o prekidu vatre, prenosi Si-En-En pozivajući se na izvore.

Sagovornik medija, upoznat sa Trampovim stavom o tom pitanju, rekao je da će se bivši predsednik najverovatnije obratiti predsednicima Ukrajine i Rusije Vladimiru Zelenskom i Vladimiru Putinu dan nakon svog eventualnog izbora (u novembru) ili inauguracije (u januaru 2025.) da započne koordinacione pregovore.

On je dodao da će Tramp verovatno iskoristiti američku vojnu pomoć Ukrajini kao "polugu" da dovede obe strane za pregovarački sto.

"Ako Ukrajina želi kontinuiranu pomoć, moraju da sednu i pregovaraju, a ako Rusija ne želi da damo veliku količinu nove podrške Ukrajini, onda moraju da sednu i pregovaraju. To ne znači popustiti Ukrajini ili dati Putinu sve što on želi", rekao je izvor upoznat sa planovima bivšeg predsednika.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će sa "zadovoljstvom" saslušati ideje bivšeg američkog predsednika da okonča rat u Ukrajini.

"Pre svega, ti signali su se pojavili na određenim medijskim platformama nisam to čuo direktno od Trampa. Njegove ideje detaljno nisam čuo, nisam imao priliku da o njima razgovaram sa njim kako da se okonča rat. Ako budem imao takvu priliku, sa zadovoljstvom ću ih saslušati i onda možemo da razgovaramo o tome", rekao je Zelenski za "Si-En-En".

Sjedinjene Američke Države najveći su donator vojne pomoći Kijevu, ali je predlog zakona o izdvajanju 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini od jeseni "zaglavio" u Kongresu, značajno ograničavajući snabdevanje.

Evropski zvaničnici su zabrinuti da bi ostvarivanje Trampovog plana moglo značiti da Ukrajina izgubi deo teritorije.

Tramp je više puta rekao da bi, da je predsednik, rešio konflikt u Ukrajini što je pre moguće. U intervjuu za "Foks njuz" prošlog jula, rekao je da će prvo kontaktirati Putina i Zelenskog.

"Rekao bih Zelenskom: dosta, treba da se dogovorite. Reći ću Putinu: ako se ne dogovorite, mi ćemo Ukrajini dati mnogo, više nego što su ikada imali, ako moramo", rekao je bivši predsednik.

NATO razmatra opcije da ojača dugoročnu podršku Ukrajini zbog zabrinutosti da će Tramp pobediti na izborima u novembru. I u Briselu, zvaničnici EU zauzeti su traženjem načina da iskoriste 300 milijardi dolara imovine ruske Centralne banke koja je zamrznuta na Zapadu od početka specijalne vojne operacije.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron sastao se sa Trampom u klubu Mar-a-Lago u Južnoj Floridi u ponedeljak uveče, a razgovarali su o potrošnji NATO-a za odbranu, predstojećim izborima u SAD i Velikoj Britaniji, Bregzitu i "okončanju ubijanja u Ukrajini", tokom zajedničke večere, prema saopštenju iz Trampove kampanje.

Kameron je odbio da ulazi u detalje sastanka, ali je rekao da je podrška Ukrajini "investicija u bezbednost SAD" i "dobra za američke poslove". Kameron bi ove nedelje trebalo da se ove nedelje u Vašingtonu sastane sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Evropljani su zabrinuti da bi dolazak Trampa na vlast mogao značiti da Ukrajina izgubi deo teritorije, ali misle da bi krajnji cilj bio da se okonča gubitak života.

image
VV inauguration
banner