Svet

Kameron (izgleda) nije ubedio Trampa: Republikanci odolevaju pritiscima da pomognu Ukrajini

Argumenti britanskog šefa diplomatije samo su podstakli tvrdu liniju u Republikanskoj partiji koja preti da će smeniti Džonsona ukoliko odobri glasanje za paket pomoći Kijevu
Kameron (izgleda) nije ubedio Trampa: Republikanci odolevaju pritiscima da pomognu Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Kevin Wolf

Izgleda da ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron nije uspeo da ubedi ponovnog kandidata uza predsednika Bele kuće Donalda Trampa da podrži njegove napore da se u Kongresu p(r)ogura pomoć od 60 milijardi dolara koju blokiraju republikanci.

Štaviše, predsedavajući Predstavničkom domu Majk Džonson "nije našao vremena u svom gustom rasporedu" da se sretne s Kameronom ne bi li razgovarali o pomoći Kijevu, prenosi "Gardijan".

Na privatnoj večeri na Trampovom imanju na Floridi Kameron je pozvao Trampa da prihvati da je u interesu SAD da se podrži kijevska borba, ali mu i izložio da postoje planovi da do samita NATO-a u Vašingtonu u julu svaka članica Alijanse dostigne ili pređe ciljanu potrošnju na odbranu od dva odsto BDP-a. Sve u nadi da će Tramp "odobriti" promenu kursa, pa mu makar olakšati put do susreta sa Džonsonom.

S Floride Kameron se uputio u Vašington, gde se sastao s državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Dvojica državnika su na zajedničkoj konferenciji za medije ponovila apele da Kongres odblokira pomoć.

Britanski šef diplomatije je insistirao da nije došao u SAD da bilo kome drži predavanja ili da se meša u unutrašnju politiku zemlje, ali je rekao da je "vrlo emotivan" zbog potrebe da SAD i Evropa zajedno stanu u odbranu Ukrajine Rusije. Patetično je dodao da će se buduće generacije pitati da li su uradili dovoljno, čak se pozvao na istoriju, upitavši da li su izvukli pouke iz nje.

Britanski list konstatuje da su Kameronovi argumenti, i racionalni i emotivni, samo podstakli tvrdu liniju u Republikanskoj partiji koja preti da će smeniti Džonsona ukoliko odobri glasanje za paket pomoći Ukrajini.

Inače, Kameron je rekao i da je njegovo susret s Trampom sasvim opravdan i da su se dotakli niza važnih geopolitičkih tema, dok je tim Trampove kampanje saopštio da se na večeri razgovaralo o "predstojećim izborima u SAD i Velikoj Britaniji, političkim pitanjima vezanim za bregzit, potrebi da zemlje NATO-a ispune svoje obaveze u pogledu potrošnje na odbranu i okončanja ubistava u Ukrajini".

image
VV inauguration
banner