Svet

Predstavnički dom SAD će glasati o paketu pomoći Ukrajini polovinom aprila

Otežavajuća okolnost za prikupljanje podrške u Republikanskoj stranci jeste to što Džonsonov tim nije objavio zahteve koji bi bili upućeni administraciji predsednika Džozefa Bajdena u zamenu za podršku
Predstavnički dom SAD će glasati o paketu pomoći Ukrajini polovinom aprilaGetty © Stefan Zaklin

Glasanje američkog Predstavničkog doma o paketu pomoći za Ukrajinu, vrednom 60 milijardi dolara održaće se najranije polovinom aprila, izjavilo je nekoliko američkih zvaničnika za "Blumberg".

Razlog za ovo odlaganje je što predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, inače Republikanac, pokušava da "omekša" tvrđu struju njegove stranke po pitanju pomoći Ukrajini.

Otežavajuća okolnost za prikupljanje podrške u Republikanskoj stranci jeste to što Džonsonov tim nije objavio zahteve koji bi bili upućeni administraciji predsednika Džozefa Bajdena u zamenu za podršku.

Džonson je u intervjuu za Foks njuz naveo da će uputiti Bajdenu nove uslove za podršku, a oni bi mogli da uključuju pretvaranje novčane pomoći Ukrajini u kredit koji bi ona jednog dana vratila, zaplenu ruske imovine kao nadoknadu za pomoć i ukidanje Bajdenovog zamrzavanja novih licenci za izvoz tečnog prirodnog gasa.

Podsećanja radi, Američki Senat je većinom demokrata u februaru odobrio paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 miliona dolara, ali je Džonson odbio da ga stavi na glasanje u Predstavničkom domu.

Konstantno odlaganje usvajanja novih paketa pomoći negativno je uticalo na ukrajinsku vojsku, koja već mesecima ima nedostatak artiljerijske i raketne municije, te se sve više govori o mogućem ruskom proboju i nesposobnosti ukrajinskih trupa da zaustave napredovanje Oružanih snaga RF.

image
VV inauguration
banner