Svet

SAD uvele sankcije Iranu: Na udaru industrija dronova, čelika i automobila

U konsultaciji sa partnerima i saveznicima, preduzimamo brze i odlučne akcije da odgovorimo na iranski napad bez presedana na Izrael, saopšteno je iz Vašingtona
SAD uvele sankcije Iranu: Na udaru industrija dronova, čelika i automobilaGetty © Alex Wong / Staff

Američka administracija uvela je danas nove sankcije iranskoj industriji bespilotnih letelica, čelika i automobilskoj industriji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sankcije su kazna SAD za iranski napad na Izrael i pokušaj da spreče eskalaciju situacije na Bliskom istoku. SAD su zabrinute da eventualni izraelski odgovor mogao da izazove širi regionalni rat. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da će Tel Aviv odgovoriti, ali se za sada ne zna kako ni kada.

Sankcije su koordinisane sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koje takođe cilja na iranski program bespilotnih letelica, kao i na njegov program balističkih raketa, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"U konsultaciji sa partnerima i saveznicima, preduzimamo brze i odlučne akcije da odgovorimo na iranski napad bez presedana na Izrael", navela je ministarka finansija Dženet Jelen u saopštenju.

"Koristimo ekonomske alate Ministarstva finansija da degradiramo i poremetimo ključne aspekte iranske zlonamerne aktivnosti, uključujući njihov program bespilotnih letelica i prihod koji režim generiše da podrži svoj terorizam", rekla je Jelen.

Američki predsednik Džozef Bajden ranije je rekao da su SAD "posvećene zajedničkom delovanju na povećanju ekonomskog pritiska na Iran".

"Uputio sam svoj tim, uključujući Ministarstvo finansija, da nastavi sa uvođenjem sankcija koje dodatno degradiraju iransku vojnu industriju", rekao je Bajden.

Sankcije će, kako prenosi "Aksios", biti usmerene na 16 pojedinaca i dva entiteta uključena u iransku proizvodnju dronova. Pet kompanija koje obezbeđuju materijale za iransku kompaniju KSC takođe će biti na listi, kao i tri podružnice "Bahman grupe", iranskog proizvođača automobila.

image
VV inauguration
banner