Svet

Manji napad Izraela na Iran, Bild: Izrael koordinisao udar na Iran sa SAD, na meti i Sirija

Meta udara na Iran bila je vazduhoplovna baza u blizini grada Isfahana
Manji napad Izraela na Iran, Bild: Izrael koordinisao udar na Iran sa SAD, na meti i Sirija© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Izrael je rano jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je američki zvaničnik za Si-En-En. Za sada nema zvanične potvrde iz Izraela da su izvršili napad.

Meta udara bila je vazduhoplovna baza u blizini grada Isfahana, piše "Njujork tajms", pozivajući se na iranske izvore.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije".

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija.

  • 19. apr 2024 • 15:12

    15:12

    Blinken: SAD nisu bile uključene u bilo kakvu ofanzivnu operaciju

    Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da su zemlje G7 "posvećene deeskalaciji" tenzija između Izraela i Irana i da  SAD nisu bile uključene "ni u kakvu ofanzivnu operaciju".

    "Posvećeni smo bezbednosti Izraela. Takođe smo posvećeni deeskalaciji - pokušaju da ovu napetost privedemo kraju", rekao je Blinken na konferenciji za novinare na kraju sastanka grupe G7 na Kapriju, u Italiji, satima nakon što je američki zvaničnik rekao za Si-En-En da je Izrael pokrenuo vojni udar na Iran.

    On je takođe istakao da te zemlje dele "opredeljenje da će tražiti odgovornost Irana".

    Blinken je dodao da su nacije osudile iranske napade na Izrael tokom vikenda. On je te napade nazvao napadima "bez presedana" po obimu, jer je to bio direktan napad na Izrael iz Irana.

  • 14:46

    Iranski komandant: Iran ostaje u pripravnosti

    Kiojmars Hejdari, glavni komandant kopnenih snaga iranske vojske, rekao je da Iran ostaje u pripravnosti kako bi se suočio s drugim potencijalnim pretnjama iz vazduha.

    "Ako se pojave na nebu sumnjivi leteći objekti, postaće meta naše moćne protivvazdušne odbrane”, prenela je njegovu izjavu državna agencija IRNA.

    Hejdari je takođe rekao da su napadi Irana na Izrael 13. aprila "pokazali da Islamska republika ima prednost u regiionu i da može da uspostavi sigurnost bez uplitanja bilo koje strane sile".

  • 13:09

    Reakcija Lavrova na napad Izraela

    Želja i cilj Izraela je da skrene pažnju svetske zajednice sa onoga što se dešava u Gazi na Iran kao nuklearnu pretnju, naveo je Lavrov, i dodao da je Rusija je diplomatskim kanalima prenela Izraelu da Iran ne želi eskalaciju.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 12:26

    Bild: Izrael koordinisao napad na Iran sa SAD

    Napad na Iran koji je organizovao Izrael koordinirao je sa svim regionalnim partnerima te zemlje, uključujući i SAD, prenosi nemački Bild.

    "Ovaj napad koordiniran je sa svim regionalnim partnerom: Jordanom, Egiptom, Saudijskom Arabijom i SAD", piše nemački medij pozivajući se na izraelske izvore.

    Kako navodi, Jordan, Egipat i Saudijska Arabija već su uverili Izrael da će, ako Iran odgovori, pomoći u obaranju projektila i dronova.

  • 11:59

    Bajden razmišlja da pošalje Izraelu vojnu pomoć vrednu milijardu dolara

    Bajdenova administracija razmatra da odobri više od milijardu dolara u novim ugovorima o oružju za Izrael, uključujući tenkovsku municiju, vojna vozila i minobacačke naoružanje, navodi se u izveštaju "Volstrit džornala" koji se poziva na američke zvaničnike.

    Zvaničnici kažu da su u razmatranju dogovori koje bi trebalo da odobri Kongres. Isporuka oružja bi mogla da potraje mesecima ili godinama da se ispune, navodi se u izveštaju.

    Nema zvanične američke ili izraelske potvrde izveštaja.

  • 11:54

    Egipat zabrinut zbog napada na Iran i ostale reakcije međunarodne zajednice

    Egipat je izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja između Irana i Izraela, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje je objavio državni medij Ahram.

    Ministarstvo je pozvalo obje strane na "najveći nivo" suzdržanosti, upozoravajući na posledice širenja sukoba i nestabilnosti u regionu.

    Na deeskalaciju i suzdržanost poziva i Francuska, rekao je Jean-Noel Barot, zamenik ministra vanjskih poslova Francuske.

    Zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku izrazio je i Japan, oštro osuđujući "sve postupke koji dovode do eskalacije situacije".

    "Japan će nastaviti da ulaže diplomatske napore kako bi sprečio dalje pogoršanje situacije", navodi se.

    Ben Saul, posebni izvestilac UN-a za borbu protiv terorizma i ljudska prava upozorio je da "poslednji izraelski napadi na Iran predstavljaju još jedno kršenje zabrane upotrebe vojne sile prema međunarodnom pravu i Povelji UN-a."

  • 10:32

    Fon der Lajen: neophodno da region ostane stabilan

    Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se uzdrže od eskalacije na Bliskom istoku.

    "Apsolutno je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija", rekla je Fon der Lajen tokom posete Lapenratu sa finskim premijerom Peterijem Orpom oko 25 kilometara od ruske granice, preneo je Rojters.

  • 10:06

    Kina se protivi akcijama koje eskaliraju tenzije

    Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u deeskalaciji tenzija na Bliskom istoku, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslvoa Kine.

    "Kina se protivi svim akcijama koje dodatno eskaliraju tenzije i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u deeskalaciji situacije", navodi se.

  • 09:36

    G7: Poziv na deeskalaciju

    Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji je domaćin sastanka zemalja G7, pozvao je na apsolutnu deeskalaciju nakon izveštaja da je Izrael izvršio napad na Iran.

    "Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju", rekao je on za RAI sa Kaprija, dodajući da G7 želi "apsolutnu deeskalaciju" na Bliskom istoku.

  • 09:33

    Ben Gvir: Slabo

    Izraelski ministar za spoljnu bezbednost Itamar Ben Gvir prokomentarisao je izveštaje o udaru na Iran.

    "Slabo", napisao je on na društvenoj mreži Iks.

image
VV inauguration
banner