Svet

Neobična poruka saveznika: Vašington otkrio šta misli o osveti Izraela

Iako američki zvaničnici govore da Izrael ima pravo na samoodbranu, sve je više signala da SAD neće učestvovati u eventualnoj osveti Tel Aviva Iranu za napad dronovima i raketama, otkriva Ej-Bi-Si Njuz
Neobična poruka saveznika: Vašington otkrio šta misli o osveti Izraela© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

SAD neće pomoći Izraelu da uzvrati Iranu pokretanjem ofanzivnih vojnih operacija, nakon iranskog masovnog napada dronovima i raketama prošlog petka, upozorili zvaničnici Bajdenove administracije u privatnim porukama izraelskoj strani, prenosi Ej-Bi-Si Njuz.

Ubrzo nakon što je iranski napad završen, visoki zvaničnik američke administracije je navodno rekao novinarima da Bela kuća veruje da Izrael "ima pravo na slobodu i samoodbranu". 

"To je dugogodišnja politika i to ostaje", navodno je rekao zvaničnik.

Međutim, na pitanje da li će SAD pomoći Izraelu da se suprotstavi Iranu, isti zvaničnik je rekao da takav plan ne postoji.

"Ne bismo mogli da zamislimo da učestvujemo u tako nečemu", rekao je izvor.

Prema drugom američkom zvaničniku kojeg citira Ej-Bi-Si, ova poruka je takođe saopštena direktno u privatnom telefonskom razgovoru u nedelju između ministra odbrane Lojda Ostina i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Ostin je na veoma "direktan" način jasno stavio do znanja da SAD ne planiraju da učestvuju u potencijalnoj kontraofanzivi u ime Izraela, tvrdi zvaničnik.

Neobična poruka saveznika

Ej-Bi-Si je primetio da su komentari "neobična poruka za bliskog saveznika koji je decenijama primao više američke vojne pomoći nego bilo koja druga zemlja na svetu, i čiji se odnos sa Amerikom često opisuje kao čelična".

List dodaje da je razlog za odluku bio strah Bajdenove administracije od "šireg rata" koji bi izbio na Bliskom istoku.

Izraelski ratni kabinet je navodno odlučio da će preduzeti "jasnu i odlučnu" akciju nakon masovnog iranskog napada dronovima i raketama.

Međutim, izraelski list "Mako" izvestio je u ponedeljak uveče da će odmazda morati da bude prihvatljiva za SAD i da se "poštuju pravila koja je postavio Vašington, kako se region ne bi pretvorio u ratnu zonu".

Izrael je obećao "odgovor" nakon masovnog iranskog napada na zemlju. S druge strane, Teheran je obećao da će odgovoriti "u roku od nekoliko sekundi" ako Izrael odluči da pokrene bilo kakav oblik napada na Iran.

Najmanja akcija Izraela protiv interesa Irana izazvaće oštar odgovor, izjavio je iranski predsednik Ibrahim Raisi, u predsedničkom saopštenju.

image
VV inauguration
banner