Svet

Test poligon za nemačke kompanije: Berlin bi da zaradi na rekonstrukciji Ukrajine

Delegacija odbrambene industrije iz Berlina vidi mogućnosti da zaradi na ruševinama Ukrajine
Test poligon za nemačke kompanije: Berlin bi da zaradi na rekonstrukciji UkrajineGetty © Anadolu / Contributor

Nemački vicekancelar Robert Habek doputovao je u Kijev, zajedno sa delegacijom šefova odbrambene i energetske industrije, sa namerom da uključi industrijske teškaše svoje zemlje u ukrajinsku ekonomiju, u svemu - od proizvodnje naoružanja do električne mreže.

Kako navodi "Politiko", na obnovi Ukrajine se može zaraditi.

Povrh toga, analitičari kažu da okruženje aktivnog fronta može da posluži kao laboratorija za odbrambene kompanije za testiranje njihove najnovije vojne tehnologije.

"Nemačka odbrambena industrija svojim ulaganjem u Ukrajinu podržava borbu za slobodu i demokratiju", objasnio je Habek.

Uvidevši mogućnosti ulaganja koje će naživeti sukob sa Rusijom, "Rajnmetal" je već saopštio da planira da razvije proizvodne pogone unutar Ukrajine - za održavanje vozila i artiljerijsku municiju.

Otvaranje fabrika u Ukrajini nudi i brzo tržište, sa niskim troškovima proizvodnje i obezbeđenom potražnjom, kao i priliku da se testiraju tehničke inovacije, rekao je Guntram Volf, viši saradnik briselskog istraživačkog centra "Brojgel".

"Šta god da tamo proizvodite, možete testirati i inovirati radeći sa lokalnim vojnim stručnjacima na razvoju najnovijih novih sistema", rekao je Volf. "To je prava poslovna prilika. To je kao laboratorija", objasnio je.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana Habek i kijevska vlada pokrenuti više projekata nemačko-ukrajinske industrijske saradnje, a mnogi od njih su stroga tajna.

U delegaciji su i dve energetske kompanije koje imaju zadatak da obezbede decentralizovanu proizvodnju električne energije putem obnovljivih izvora energije.

image
VV inauguration
banner