Svet

I to se događa: Amerika uvodi sankcije izraelskoj vojnoj jedinici?

Najavljene sankcije bi zabranile bataljonu i njegovim pripadnicima da primaju bilo kakvu američku vojnu pomoć ili obuku
I to se događa: Amerika uvodi sankcije izraelskoj vojnoj jedinici?© Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Izraelska vlada pozvala je u nedelju Bajdenovu administraciju javno i privatno da preispita svoju očekivanu odluku da uvede sankcije bataljonu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) "Neca Jehuda" zbog navodnih kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici rekli su "Aksiosu" da su veoma zabrinuti da bi ova odluka mogla da dovede do dodatnih sankcija drugim jedinicama IDF.

Najavljene sankcije bi zabranile bataljonu i njegovim pripadnicima da primaju bilo kakvu američku vojnu pomoć ili obuku, rekli su izvori, saznao je "Aksios".

Izveštaj o planiranim sankcijama iznenadio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, članove njegovog ratnog kabineta i više rukovodstvo IDF, naveli su neimenovani zvaničnici za američki portal.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant održao je hitan sastanak sa visokim zvaničnicima IDF u vezi sa tim pitanjem u nedelju, rekao je jedan od njegovih pomoćnika.

"Galant je uputio odbrambeni establišment da deluje na svim nivoima kako bi američkoj vladi jasno stavio do znanja važnost podrške operacijama IDF, koje se sprovode u skladu sa međunarodnim pravom", saopštilo je ministarstvo odbrane.

Galant je saopštio da očekuje da će Bajdenova administracija promeniti svoju odluku.

"Oštećivanje jednog bataljona je šteta za ceo IDF – to nije način da se ophodite prema partnerima i prijateljima", naveo je Galan u saopštenju i dodao da očekuje da će Bajdenova administracija promeniti svoju odluku.

Netanjahu je u izjavi u nedelju rekao da će snažno braniti IDF i svoje vojnike.

"Ako neko misli da može da uvede sankcije jedinici IDF – boriću se protiv toga svim svojim moćima", rekao je on.

image
VV inauguration
banner