Svet

Uprkos napadu Irana, Izrael ne odustaje od ciljeva u Gazi: IDF mobiliše još rezervista

Odluka o mobilizaciji dodatnih rezervista usledila je nakon što je pomoć Zapada iskorišćena za odbijanje salve iranskih dronova i projektila
Uprkos napadu Irana, Izrael ne odustaje od ciljeva u Gazi: IDF mobiliše još rezervistaGetty © Mostafa Alkharouf/Anadolu

Izrael će mobilisati dve dodatne brigade za operacije u Pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

"Potrebno je više rezervista na liniji fronta kako bi se branila država Izrael i osigurala bezbednost njenih građana", navodi se u saopštenju.

Naime, saopštenje je usledilo nedelju dana nakon što je Izrael povukao većinu svojih kopnenih snaga iz palestinske enklave, u okviru onoga što je vojni vrh opisao kao pripremu za misiju u gradu Rafa.

Kako se navodi, izraelski premijer Benjamin Netanjahu pod pritiskom je koalicionih partnera da pošalje kopnene trupe u grad na egipatskoj granici, gde se procenjuje da se nalazi oko 1,3 miliona Palestinaca.

SAD, ključni dobavljač vojne pomoći Izraelu, izrazile su zabrinutost da bi operacija u Rafi dovela do većeg broja civilnih žrtava.

Članovi izraelske vlade, uključujući Netanjahua, tvrde da jevrejska država ne može postići svoj primarni cilj da porazi palestinsku militantnu grupu Hamas bez ulaska u Rafu.

Odluka o mobilizaciji dodatnih rezervista usledila je nakon što je pomoć Zapada iskorišćena za odbijanje salve iranskih dronova i projektila.

Elitna jedinica iranskih oružanih snaga, Korpus revolucionarne garde, izvršila je udar na teritoriju Izraela u noći 14. aprila u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Komentarišući iranski napad, portparol IDF Danijel Hagari istakao je da izraelska vojska "nije izgubila iz vida" svoje ciljeve u Gazi. 

"Hamas i Iran žele da zapale Bliski istok i eskaliraju region", ocenio je Hagari.

image