Svet

Ko (ni)je znao za napad: Iran tvrdi da su obavestili SAD 72 sata ranije, Amerika negira

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan rekao je u nedelju da je ta zemlja 72 sata ranije dala susedima i SAD obaveštenje da će pokrenuti udare
Ko (ni)je znao za napad: Iran tvrdi da su obavestili SAD 72 sata ranije, Amerika negira© AP Photo/Vahid Salemi/Tanjug

Turski, jordanski i irački zvaničnici otkrili su da je Iran danima pre napada dronovima i raketama na Izrael poslao obaveštenje Vašingtonu, što su američki zvaničnici negirali.

Oni su dodali da je cilj takve tvrdnje Teherana samo da izazove značajnu štetu, navodi Rojters.

Iran je u subotu lansirao stotine bespilotnih letelica i projektila na Izrael, kao odmazdu za izraelski udar na iranski konzulat u Damasku u Siriji.

Većina dronova i projektila oborena je pre nego što je stigla do izraelske teritorije, ali zabrinutost za dalju eskalaciju ne jenjava.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan rekao je u nedelju da je ta zemlja 72 sata ranije dala susedima i SAD obaveštenje da  će pokrenuti udare.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je razgovaralo i sa Vašingtonom i sa Teheranom pre napada, dodajući da su kao posrednici preneli poruke kako bi se uverili da su njihove reakcije proporcionalne.

"Iran je rekao da će ta reakcija biti odgovor na napad Izraela na njegovu ambasadu u Damasku i da neće ići dalje od toga. Bili smo svesni mogućnosti. Razvoj događaja nije bio iznenađenje", rekao je turski izvor.

Jedan visoki zvaničnik u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena demantovao je izjavu Amirabdolahijana. On je poručio da je Vašington imao kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika, ali da nije dobio obaveštenje 72 sata unapred.

"To apsolutno nije tačno", rekao je zvaničnik. "Nisu dali obaveštenje, niti su dali bilo kakav nagoveštaj da će ovo biti mete, pa ih evakuišite."

Teheran je poslao poruku Sjedinjenim Državama tek nakon što su udari počeli, a namera je bila da budu "veoma destruktivni", rekao je američki zvaničnik, dodajući da iranska tvrdnja o široko rasprostranjenom upozorenju može biti pokušaj da nadoknade to što nisu napravili veću štetu svojim udarima.

image
VV inauguration
banner