Svet

I Iran i Izrael tvrde da su postigli uspeh, sastaje se Savet bezbednosti UN

Zbog sukoba koji je protekle noći kulminirao danas će vanredno zasedati Savet bezbednosti UN
I Iran i Izrael tvrde da su postigli uspeh, sastaje se Savet bezbednosti UN© Fatima Shbair/Getty Images)

Iran je protekle noći lansirao više stotina dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Izvestan broj projektila probio je izraelsku odbranu. Jedina žrtva koja je za sada prijavljena je dečak star 10 godina koji je poginuo na jugu Izraela. Oštećena je južna vojna baza. 

Izveštaji o eventualnoj šteti i povređenima se još prikupljaju.

Iran je proglasio kraj operacije, ali je upozorio da će biti spreman da reaguje ponovo, ukoliko za tim bude bilo potrebe. Oružane snage Irana upozorile su da će američke baze postati legitimna meta, ukoliko Vašington podrži nove napade Izraela na iranske objekte.

Bela kuća traži uzdržanost Izraela, dok Izrael poziva na formiranje regionalnog saveza koji bi se suprotstavio "iranskoj pretnji".

  • 14. apr 2024 • 19:24

    19:24

    Izraelski predsednik: Ovo je objava rata

    Iranski napad na Izrael bio je "objava rata", rekao je izraelski predsednik Isak Hercog u razgovoru za "Skaj njuz".

    "Bilo je vreme da se svet suoči sa ovim carstvom zla u Teheranu", rekao je on, dodajući da svetski lideri treba da "jasno stave do znanja" iranskom režimu da je njegovo ponašanje "neprihvatljivo", dodao je Hercog.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 18:25

    Bajden i lideri G7: Posvećenost bezbednosti Izraela

    Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa partnerima iz G7 koji su osudili iranski napad i potvrdili podršku Izraelu, saopštila je Bela kuća.

    "Predsednik Bajden je privatno razgovarao putem video veze sa liderima G7. Lideri su osudili napad bez presedana Irana na Izrael i potvrdili posvećenost G7 bezbednosti Izraela", navodi se u saopštenju pres službe Bele kuće, koje prenose "RIA Novosti".

  • 18:11

    Lavrov razgovarao sa iranskim kolegom

    Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan  obavestio je u telefonskom razgovoru svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova o odgovoru Teherana na izraelski vazdušni napad na ambasadu u Damasku, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 18:10

    Irak: Iranski odgovor na napad na Damask je garantovan međunarodnim pravom

    Vršilac dužnosti predsednika parlamenta Iraka Mohsen al-Mandalavi smatra da je napad Irana na Izrael kao odgovor na napad na njegov konzulat u Damasku "prirodno pravo i odgovor zagarantovan međunarodnim pravom", prenose "RIA Novosti".

    "Odgovor Islamske Republike Iran na napad na njen konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku je njeno prirodno i zakonsko pravo, zagarantovano međunarodnim pravom i zakonima", rekao je al-Mandalavi.

  • 18:06

    Ganc sa Berbokovom o međunarodnom savezu protiv Irana

    Ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc razgovarao je sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o potrebi formiranja međunarodnog saveza u suočavanju sa iranskom agresijom.

    "Razgovarali smo, pre svega, o imperativu formiranja globalnog ujedinjenog fronta za suprotstavljanje ohrabrenoj iranskoj agresiji direktno i preko njenih zastupnika - regionalno i globalno", napisao je Ganc na platformi "Iks".

  • 17:49

    Fajon: Slovenija će na SB UN pozvati na prekid vatre

    Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila je da će Slovenija na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku i smirivanje situacije.

    Slovenija će na sednici sazvanoj posle iranskog napada na Izrael pokazati i privrženost sveobuhvatnom pristupu i diplomatskim rešenjima, navela je Fajon, prenela je STA.

    Fajon je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova najavila da će Slovenija na sednici Saveta bezbednosti UN pozvati sve strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da eskalira situaciju na Bliskom istoku.

    Ona će ponovo pozvati na trajni prekid vatre u Gazi, poštovanje međunarodnog prava i "povratak diplomatiji".

  • 16:58

    Iran i Izrael se obraćaju pred SB UN

    Predstavnici Izraela i Irana obratiće se na današnjem hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, posvećenom napadu na Teheran, rekao je za "RIA Novosti" izvor u Savetu bezbednosti.

    "Obe strane su tražile priliku da govore i govoriće", rekao je sagovornik agencije.

  • 16:50

    Normalizuju se letovi na Bliskom istoku

    Glavne avio-kompanije širom Bliskog istoka objavile su da će nastaviti da obavljaju letove u regionu nakon što su otkazale ili promenile rutu pojedinih letova posle iranskog napada na Izrael.

    Portparol "Emirejts erlajnza", rekao je da ta kompanija nastavlja danas popodne planirane letove za i iz Jordana, Libana i Iraka, preneo je "Gardijan".

    Kompanija "Katar Ervejz" objavila je na platformi Iks da je nastavila letove za Aman, Bejrut i Bagdad.

    "Etihad Ervejz" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštio je da planira da obavlja redovne putničke i kargo usluge između Abu Dabija i Tel Aviva, Amana i Bejruta počevši od ponedeljka.

    "Etihad" je upozorio da, zbog toga što se usluge vraćaju u normalu nakon privremenog zatvaranja vazdušnog prostora u delovima Bliskog istoka, i dalje može postojati rizik od poremećaja reda letova u ponedeljak.

    Nekoliko iranskih aerodroma, uključujući međunarodni teheranski "Imam Homeini", otkazali su letove do ponedeljka, javili su danas iranski državni mediji.

  • 16:46

    Sijarto: Mađarska je uz Izrael


    Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto osudio je napad Irana na Izrael u današnjem telefonskom razgovoru sa izraelskim šefom diplomatije Izraelom Kacom i izrazio solidarnost Mađarske sa izraelskim narodom.

    Sijarto je napisao na Fejsbuku da je sa Kacom razgovarao o situaciji nakon napada Irana na Izrael u subotu uveče.

    "Uverio sam svog kolegu u solidarnost Mađarske sa Izraelom i izraelskim narodom i jasno stavio do znanja da odlučno osuđujemo napad na tu zemlju", naveo je Sijarto.

    Sijarto je istakao da se Mađarska u poslednje vreme kontinuirano zalagala protiv eskalacije sukoba.

    On je izrazio nadu da se, ipak, može sprečiti eskalacija koja bi ugrozila globalnu bezbednost.

    "Mađarska je uz Izrael u ovim teškim danima", dodao je.

  • 16:11

    Smotrič i Ben Gvir: Izrael da snažno odgovori

    Dvojica najtvrdokornijih krajnje desničarskih ministara izraelske vlade, ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir, pozvali su danas na snažan odgovor na napad iranskih dronova i raketa na Izrael.

    Smotrič je pozvao na odgovor Izraela koji će "odjeknuti širom Bliskog istoka", a Ben Gvir je rekao da odgovor Izraela ne sme biti "slab", preneo je "Si-En-En".

    Smotrič je rekao da će Izrael, ukoliko bude oklevao, dovesti sebe u egzistencijalnu opasnost.

    On je ocenio da će Izrael pobediti ako njegov odgovor bude odjeknuo na Bliskom istoku za generacije koje dolaze.

    Ben Gvir je rekao da su "koncepti obuzdavanja i proporcionalnosti" nestali 7. oktobra kada je Hamas napao jug Izraela.

    Ni Smotrič ni Ben Gvir nisu članovi izraelskog ratnog kabineta.

image