Rusija

FSB uhapsio bivšeg vojnika IDF-a: Hteo da se priključi ukrajinskoj vojsci, sledi deportacija u Izrael

Dodaje se da je kao rezultat operativno-istražnih aktivnosti, ustanovljeno da je strani državljanin imao negativne stavove po pitanju Specijalne vojne operacije i politike koju vode ruske vlasti
FSB uhapsio bivšeg vojnika IDF-a: Hteo da se priključi ukrajinskoj vojsci, sledi deportacija u Izraelwww.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Izraelski državljanin i bivši pripadnik IDF, rođen 1960. godine, uhapšen je na teritoriji Krasnodarske pokrajine zbog namere da se pridruži ukrajinskoj vojsci, saopštila je pres služba uprave FSB za Krasnodarsku pokrajinu.

"Federalna služba bezbednosti Rusije u Krasnodarskoj pokrajini uhapsila je izraelskog državljanina Lanzmana Juvalja, rođenog 1960. godine, bivšeg vojnika IDF koji je nameravao da se pridruži Oružanim snagama Ukrajine, sa ciljem da učestvuje u sukobu protiv Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kao rezultat operativno-istražnih aktivnosti, ustanovljeno da je strani državljanin imao negativne stavove po pitanju Specijalne vojne operacije i politike koju vode ruske vlasti. 

"Zbog toga, uhapšeni je svoje lične podatke poslao različitim terorističkim organizacijama čije je delovanje zabranjeno na teritoriji RF, radi priključivanja istim i izvršavanju borbenih operacija protiv Rusije", stoji u saopštenju FSB.

Prema navodima ruske obaveštajne službe, uhapšeno lice nije imalo dovoljno vremena da ispuni svoje namere.

"U ime organa bezbednosti objavljeno je zvanično upozorenje izraelskom državljaninu Lanzmanu Juvalju o nedopustivosti radnji koje stvaraju uslove za izvršenje krivičnog dela iz člana 2 stava 205.5 Krivičnog zakonika Ruske Federacije ('učešće u aktivnostima terorističke organizacije'), a obavljeno je i proterivanje iz države, nakon čega će biti deportovan u Izrael, dok mu je ulazak u Rusku Federaciju zabranjen", navodi se u saopštenju.

image