Svet

Sud naložio Iksu da ukloni snimke napada u crkvi u Sidneju

Iz Iksa su naveli da odluka suda nije u skladu sa australijskim zakonom, dok je Ilon Mask ocenio da svaka takva odluka znači da bi država mogla da kontroliše "ceo internet"
Sud naložio Iksu da ukloni snimke napada u crkvi u SidnejuGetty © Photo by Lisa Maree Williams/Getty Images

Australijski savezni sud naložio je platformi Iks, čiji je vlasnik Ilon Mask, da ukloni video-snimke napada u asirskoj crkvi u Sidneju, kada su nožem ranjeni sveštenik i troje vernika.

Sud je to učinio na predlog australijskog komesara za elektronsku bezbednost, koji je apelovao na sud da se uvede zabrana zbog emitovanja nasilnog materijala.

Iz Iksa su naveli da odluka suda nije u skladu sa australijskim zakonom, dodajući da su već blokirali tvitove australijskih korisnika koji su objavljivali scene ubadanja nožem, ali australijski komesar za elektronsku bezbednost izjavio je da bi sadržaj trebalo trebalo potpuno skinuti sa te mreže, jer se na njima vidi eksplicitno nasilje.

Reagujući na ovo, Mask je kritikovao premijera Australije Entonija Albanezea zbog ove odluke, ocenjujući da svaka takva odluka znači da bi država mogla da kontroliše "ceo internet". Dodao je i da je njegova misija "spasavanje slobode govora".

Albaneze je odgovorio Masku rečima da je "arogantni milijarder".

"On misli da je iznad zakona i opšte pristojnosti", rekao je Albaneze za "Ej-Bi-Si njuz".

Iako je Mask u tvitu naveo da je Iks načinio nedostupnim snimak napada za australijske IP adrese, novinar Rojtersa u Australiji izjavio je da je mogao da vidi uznemirujući sadržaj.

Šesnaestogodišnji dečak uhapšen je nakon napada nožem 15. aprila tokom službe u Crkvi Hrista dobrog pastira, na zapadu Sidneja, kada su najmanje četiri osobe zadobile povrede koje nisu opasne po život.

image
VV inauguration
banner