Svet

Estonija preti da će zatvoriti pravoslavne manastire Moskovske patrijaršije

Estonski MUP će predložiti parlamentu da prizna Moskovsku patrijaršiju kao terorističku organizaciju kako bi zabranio njeno delovanje u zemlji
Estonija preti da će zatvoriti pravoslavne manastire Moskovske patrijaršijewww.globallookpress.com © Matthias Graben/imageBROKER.com

Vlasti Estonije prete da će zatvoriti pravoslavne manastire koji su pod patronatom Ruske pravoslavne crkve, poručio je ministar unutrašnjih poslova Estonije Lauri Lanemets, prenosi Javna televizija Estonije.

Ministar je posetio manastir Pjuhticki kako bi se ubedio da rukovodstvo pravoslavne svetinje namerava da se odrekne potčinjenosti Moskovskoj patrijaršiji.

Obećao je da će razjasniti stav vlade po ovom pitanju i istakao da država namerava da pruži mogućnost parohijama da same donesu odgovarajuću odluku.

"Oni koji su direktno potčinjeni patrijarhu Kirilu, odnosno Moskvi, mogu da se suoče sa problemom. Ako oni sami ne donesu nikakvu odluku i država u jednom trenutku bude prinuđena da preko suda podnese zahtev za prinudni prekid aktivnosti, onda pitanje može da se iskomplikuje", rekao je Lanemets.

Lauri Lanemets je sredinom aprila najavio da će predložiti parlamentu da proglasi Moskovsku patrijaršiju terorističkom organizacijom kako bi se zabranilo njeno delovanje u Estoniji.

Ruska ambasada u Talinu ocenila je ovu ideju kao napad na slobodu veroispovesti i kršenje ustavnih prava stanovnika Estonije.

Savetnik patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, protojerej Nikolaj Balašov, primetio je da je estonski ministar spreman da žrtvuje prava i slobode sopstvenih vernika zbog mržnje prema Rusiji.

Estonska pravoslavna crkva (EPC) je autonomna crkvena oblast unutar Moskovske patrijaršije. Samoupravljanje je dobila od 1920. godine. Patrijarh moskovski i sve Rusije Aleksije je potvrdio njenu autonomiju odgovarajućim tomosom 1993. godine, ali to ne znači da EPC ima autokefalnost. Poglavar EPC od 2018. godine je mitropolit Evgenij Rešetnjikov.

Estonske vlasti su početkom februara odbile da produže boravišnu dozvolu mitropolitu Evgeniju, a odeljenje policije i granične straže Ministarstva unutrašnjih poslova saopštilo je da on predstavlja pretnju po bezbednost države jer nije osudio početak SVO u Ukrajini. Zbog toga je poglavar EPC-a bio primoran da napusti zemlju.

image
VV inauguration
banner