Svet

Novi skandal u vrhu Kijeva: Ministar poljoprivrede optužen za korupciju

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije saopštio je da je aktuelni ministar poljoprivrede Ukrajine "preuzeo državno zemljište u vrednosti od 7,3 miliona dolara i pokušao da zapleni još zemljišta u vrednosti od skoro 5 miliona dolara
Novi skandal u vrhu Kijeva: Ministar poljoprivrede optužen za korupcijuGetty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije optužila je u utorak ministra poljoprivrede te zemlje Mikolu Soljskog da je u periodu od 2017. do 2021. otuđio državno zemljište u vrednosti više od sedam miliona dolara, prenosi "Euraktiv".

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU) saopštio je u utorak da je otkrio da je aktuelni ministar poljoprivrede Ukrajine "preuzeo državno zemljište u vrednosti od 291 milion grivna (7,3 miliona dolara) i pokušao da zapleni još zemljišta u vrednosti od još 190 miliona grivna (skoro 5 miliona dolara)".

NABU navodi da je Soljski vodio grupu koja je eksproprisala poljoprivredno zemljište u severoistočnoj oblasti Sumi između 2017. i 2021. godine, pre nego što je postao ministar, pri čemu je uništio dokumente na kojima je bilo navedeno da dve državne kompanije imaju pravo da koriste zemljište.

Soljski, koji je bio vlasnik brojnih poljoprivrednih preduzeća, izabran je u ukrajinski parlament 2019. i imenovan za ministra poljoprivrede u martu 2022.
NABU je saopštila da su njihovi agenti uhvatili "kriminalnu grupu" u njihovom pokušaju da ponove trik i preuzmu 3.300 hektara zemlje u vrednosti od skoro 5 miliona dolara.

Teški korupcionaški skandali potresaju Ukrajinu još od raspada Sovjetskog Saveza, piše "Euraktiv" i podseća da je zbog niza takvih problema u vojsci predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prošle godine smenio ministra odbrane te zemlje.

image
VV inauguration
banner