Svet

Irački parlament usvojio zakon o zabrani istopolnih veza: Kazna do 15 godina zatvora

Promovisanje homoseksualizma na bilo koji način biće kažnjivo sa najmanje sedam godina iza rešetaka
Irački parlament usvojio zakon o zabrani istopolnih veza: Kazna do 15 godina zatvora© David Silverman/Getty Images

Parlament Iraka usvojio je zakon kojim se kriminalizuju istopolni odnosi i uvodi maksimalna kazna od 15 godina zatvora za to krivično delo.

U samom tekstu zakona navodi se da on ima za cilj za cilj očuvanje verskih vrednosti i "zaštitu iračkog društva od moralne propasti i upozorava na homoseksualnost koja je zavladala svetom".

Ovaj akt "o suzbijanju prostitucije i homoseksualnosti" zabranjuje istopolne odnose uz pretnju kaznama od najmanje 10, a maksimalno 15 godina zatvora i predviđa najmanje sedam godina zatvora za svakoga ko promoviše homoseksualnost ili prostituciju.

Zakon su podržale uglavnom konzervativne šiitske muslimanske stranke koje čine najveću koaliciju u većinski muslimanskom iračkom parlamentu.

Promovisanje homoseksualizma "na bilo koji način" biće kažnjivo sa najmanje sedam godina iza rešetaka, uz novčanu kaznu od približno 7.600 do 11.400 dolara, dok će se promoteri suočiti sa kaznama od jedne do tri godine zatvora i kazna od 3.800 do 7.600 dolara.

Takođe, propisuju se kaznu od jedne do tri godine zatvora za svakoga ko promeni "biološki pol" ili za muškarca koji nosi feminiziranu odeću.

Jedini izuzetak su medicinske intervencije za "lečenje urođenih mana kako bi se potvrdio pol pojedinca", sprovedene po relevantnom sudskom nalogu.

Irački poslanik Amir Al Mamouri ocenio je glasanje "značajnim korakom u borbi protiv seksualne devijantnosti", s obzirom na infiltraciju jedinstvenih slučajeva koji su u suprotnosti sa islamskim i društvenim vrednostima.

Predlog zakona je prvobitno uključivao smrtnu kaznu za istopolne činove, ali je izmenjen zbog snažnog protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja, preneo je Rojters.

image