Rusija

Ruska pravoslavna crkva osudila odluku Vatikana da blagoslovi istopolne zajednice

Učesnici sastanka Sinodalne biblijsko-bogoslovske komisije Ruske pravoslavne crkve ocenili su da odluka Vatikana da blagoslovi istopolne zajednice odstupa od Hristovog učenja
Ruska pravoslavna crkva osudila odluku Vatikana da blagoslovi istopolne zajednice© Alexander Kulebyakin/Global Look Press

Deklaracija koju je Vatikan usvojio u decembru 2023. i koja je prvi put u istoriji Katoličke crkve predložila oblike blagoslova istopolnih zajednica, odražava oštro odstupanje od hrišćanskog moralnog učenja, saopštili su učesnici sastanka Učesnici Sinodalne biblijske i teološke komisije Ruske pravoslavne crkve.

"Članovi Sinodalne biblijske teološke komisije bili su jednoglasni da ta inovacija odražava oštro odstupanje od hrišćanskog moralnog učenja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Pojašnjava se da je nalog za analizu dokumenta dao patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a rezultati rada komisije po tom pitanju biće mu poslati na razmatranje.

Papa Francisko dozvolio je rimokatoličkim sveštenicima da blagosiljaju istopolne parove, pod uslovom da blagoslovi nisu deo redovnih crkvenih rituala ili liturgija.

U dokumentu se navodi da takvi blagoslovi ne bi davali legitimitet "neregularnim situacijama", već bi bili znak da Bog prihvata sve. Naglašava se i da blagoslov ne treba mešati sa sakramentom heteroseksualnog braka, preneo je Rojters.

Dodaje se da će predstavnici seksualnih manjina, kao i svi vernici, moći da se krste, kao i da budu kumovi i svedoci na venčanju u crkvi. 

Deca istopolnih parova, uključujući i one rođene od surogat majki, takođe mogu biti krštena.

image