Svet

Ukrajini potrebno 1.000 oklopnih transportera, a Kanada može da im pošalje 50 godišnje

Nedostatak oklopnih vozila ograničava mobilnost ukrajinskih trupa i frustrira Kijev
Ukrajini potrebno 1.000 oklopnih transportera, a Kanada može da im pošalje 50 godišnjeGetty © Alexander Koerner / Stringer

Ukrajini su potrebni artiljerija, protivvazdušna odbrana, sveža pešadija i - oklopni transporteri, piše "Forbs". Problem je što su za isporuku ovih vozila potrebni meseci koje Kijev nema.

Kijev je, piše medij naklonjen ukrajinskom režimu, frustriran sporošću Kanade da im pošalje oklopna vozila "bizon" koja su im obećana još 2022.

Vlada u Otavi najavila je donaciju 89 "bizona" počevši od juna 2022. Kanađani su prvo ponudili 39 polovnih "bizona" iz zaliha kanadske vojske. Zatim, u septembru 2023, obećali su dodatne nove "bizone", pravo sa trake "Dženeral dajnamiksa". Sve ukupno, 89 vozila - plus rezervni delovi i obuka posade - vrede oko 900 miliona dolara.

Prvih 39 korišćenih "bizona" stiglo je brzo. Novi, njih 50, nikako da stignu.

"Prvih 10 od 50 oklopnih vozila za borbenu podršku koja će Kanada donirati Ukrajini biće isporučeno Evropi ovog leta", najavio je prošle sedmice kanadski ministar odbrane Bil Bler. "Ukrajinci će biti obučeni na leto, a vozila će biti prebačena u Ukrajinu na jesen".

Od obećanja do isporuke, Kanadi će biti potrebno godinu dana da isporuči 50 oklopnih vozila. U tom istom vremenskom periodu, Ukrajinci su izgubili oko 500 oklopnih vozila, kažu analitičari. U ovom trenutku, ukrajinskim snagama je potrebno oko 1.000 vozila.

Kanada nije jedina zemlja koja snabdeva Ukrajinu oklopnim vozilima. Sjedinjene Države, Nemačka i Poljska su takođe poslali oklopnih vozila, ali tempom kojim Kijev "progoreva" naoružanje, ona neće potrajati.

image