Svet

Kineski profesori upozoravaju na "kulturu straha" na Univerzitetu na Floridi: Zakon nas diskriminiše

Zakon Floride zabranjuje državnim univerzitetima da angažuju ljude iz zemalja koje izazivaju zabrinutost, poput Kine, Severne Kore, Rusije ili Irana, zbog čega su tužbu podneli kineski profesori i akademci
Kineski profesori upozoravaju na "kulturu straha" na Univerzitetu na Floridi: Zakon nas diskriminišewww.globallookpress.com © © Cfoto

Profesor Univerziteta Floride Žengfej Guan, kineski državljanin sa zakonitim stalnim boravkom u ovoj američkoj saveznoj državi, i dva kineska studenta Internacionalnog univerziteta Floride podneli su tužbu prošlog meseca tražeći da se obustavi primena zakona koji državnim univerzitetima zabranjuje "ugovore" sa ljudima iz "zemalja koje izazivaju zabrinutosti", među kojima su Kina, Iran, Venecuela, Sirija, Rusija, Severna Koreja i Kuba.

U praksi, to je dovelo do toga da državni univerziteti izbegavaju da angažuju studente iz tih zemalja za asistentske pozicije, navodi se u tužbi, piše "Politiko".

Zakon će imati dalekosežne efekte na sistem visokog obrazovanja na Floridi, upozoravaju Guan i drugi kritičari, slabeći kvalitet istraživanja na univerzitetu i stvarajući "kulturu straha" među studentima i istraživačima iz ovih zemalja.

Ova politika je jedan od koraka opsežne kampanje guvernera Rona Desantisa za ograničavanje uticaja Kine i njenih investicija u ovoj državi, pri čemu guverner često navodi zabrinutost za nacionalnu bezbednost kada je reč o uticaju dalekoistočne zemlje u biznisu i politici Floride.

Kada je prošle godine potpisao zakon koji se odnosi na univerzitete, Desantis je izjavio da je on namenjen suzbijanju "podmetanja" u visokom obrazovanju.

Na pitanje o tužbi, portparol Desantisa Džulija Fridland precizirala je da njegov tim i dalje veruje da je "zakon ustavan" i nije komentarisala dalje. 

Guan kaže da je zakon zaustavio njegovo istraživanje ekonomije poljoprivrede. Prvobitno je primio 18 kandidata za diplomskog ili postdoktorskog asistenta, a najbolja osoba za posao je na kraju bio kineski kandidat, rekao je Guan. Otprilike četvrtina kandidata bila je iz za SAD "problematičnih zemalja", a svi su bili međunarodni akademci.

Pošto zakon precizira da se mogu napraviti neki izuzeci, Guan je želeo je da vidi da li još uvek može da angažuje najboljeg kandidata po njegovom izboru. Međutim, nakon četiri meseca razgovora sa Odborom guvernera i nejasnih odgovora, Guan kaže da je kandidat izabrao drugi univerzitet zbog "diskriminatornog uticaja zakona na pojedince iz Kine", navodi se u tužbi.

Guan je rekao da je u početku mislio da će zakon uticati na saradnju između univerziteta Kine i Floride, ali ne i na njegov rad. Sada, nakon što je gledao kako odbor odugovlači sa odobravanjem njegovog zahteva, odlučio je da podnese tužbu. Ako to ne uspe, on će napustiti svoju funkciju.

"Mislim da ovo više nije mesto za mene", rekao je Guan.

Univerzitet Florida nije strana u ovom slučaju, a portparol je odbio da ga komentariše.

Pored Guana, državu tuže i studenti Međunarodnog univerziteta na Floridi, Žipeng Jin i Žen Guo. Njihova asistentska mesta i školarine na doktorskim programima kampusa u Majamiju su stavljeni na čekanje i oni sada plaćaju iz svog džepa, prema navodima u tužbi.

Profesor Univerziteta na Floridi koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je bilo malo uputstava administracije o tome kako da se snalaze sa odredbama zakona, a univerzitetsko osoblje nije sigurno šta da kaže sadašnjim kineskim studentima sa asistentskim zvanjem koji su zabrinuti da će ih izgubiti.

Drugi anonimni kineski profesor Univerziteta na Floridi, rekao je za "Politiko" da su mnoge njihove kineske kolege kontaktirali univerziteta izvan ove savezne države koji žele da ih regrutuju. Ovaj profesor očekuje da će se univerzitet suočiti sa sporim, ali stalnim odlivom kadrova iz zemalja koje izazivaju zabrinutost, posebno Kine.

Guanov advokat Klej Žu rekao je da veruje da tužba predstavlja snažan dokaz da je zakon diskriminatoran. Takođe je rekao da će tvrditi da je državni zakon prekoračen zbog preovlađujućih federalnih zakona o imigraciji koji omogućavaju zapošljavanje studenata. Američka unija za građanske slobode takođe podržava tužbu.

"Ne želimo da 50 država donosi sopstvenu spoljnu politiku. Ovo je veoma opasan presedan i mi pokušavamo da ga zaustavimo", rekao je Žu. 

image