Svet

Po nalogu odozgo: Moldavsku političarku po povratku iz Moskve drže zatvorenu na aerodromu

Viktorija Šapa tvrdi da je na aerodromu u Kišinjevu drže bez vode i hrane i ikakvog objašnjenja, te da granična služba tako postupa sa svima koji su doputovali iz Rusije, a na pitanje zašto, službenici samo kažu da im je tako naređeno
Po nalogu odozgo: Moldavsku političarku po povratku iz Moskve drže zatvorenu na aerodromuGetty © Michele Lapini

Moldavsku opozicionu političaru Viktoriju Šapu drže zatvorenu na aerodromu u Kišinjevu već nekoliko sati po povratku iz Moskve bez ikakvog objašnjenja.

"Doputovala sam kući, u svoju voljenu Moldaviju. Na aerodromu su me sa strašću pretresli. Dali su mi papir na kome se navodi da ništa nezakonito nije pronađeno. I sad me već nekoliko sati drže u nekoj prostoriji na aerodromu bez ikakvog objašnjenja, bez vode i hrane", napisala je Viktorija Šapa na Telegramu

Moldavska političara je podelila snimak sa aerodroma i uredila objavu dodavši da su joj nakon tri sata ipak doneli vodu.

"Eto kako funkcionišu naši graničari – kako sami tvrde, po naredbi odozgo, a ne po svojoj volji. To su rekle i mlade devojke koje su me pretresale", napisala je ona.

Na isti način se postupa i sa drugim putnicima koji dolaze iz Moskve, ukazala je Viktorija Šapa.

"Nemaju sažaljenja ni za starije ljude. Koliko dugo će Maja Sandu još maltretirati ljude", upitala je moldavska političarka.

Viktorija Šapa se prošle jeseni kandidovala za mesto gradonačelnika Balcija, drugog po veličini grada u Moldaviji. Ali nekoliko dana pre izbora su je isključili iz izborne trke. Služba za informisanje i bezbednost je s tim u vezi saopštila da Šapa predstavlja opasnost po državnu bezbednost, jer je povezana sa opozicionom partijom "Šor", koju su zabranile moldavske vlasti.

Sredinom prošlog meseca je u ruskoj prestonici održan je kongres moldavskih političara i društvenih aktivista koji je okupio lidere partija Šor, Šansa, Viktorija, Renesansa i Alternativa snaga za spas Moldavije i tada je potpisan sporazum o stvaranju političkog bloka "Pobeda".

Blok će voditi kampanju za glasanje na referendumu protiv ulaska Moldavije u Evropsku uniju i zalagaće se ujedinjenje sa EAEU i ZND.

Međutim, nedugo nakon toga su u kontrolnoj zoni aerodroma u Kišinjevu počeli sa detaljnim proverama putnika koji iz Rusije stižu preko Istanbula i Jerevana. Služba bezbednosti privela je učesnike moskovskog kongresa, neki od njih su pušteni tek nekoliko sati po dolasku.

Moldavski opozicioni političar Ilan Šor optužio je predsednicu republike Maju Sandu da pokušava da izvrši pritisak na one koji imaju drugačije gledište, krši ustavna prava građana i stvara potpuni haos.

image