Svet

Moldavija zabranila simbol pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu

Šef moldavske policije označio je Georgijevsku lentu, obeležje proslave Dana pobede u Rusiji, "simbolom agresije"
Moldavija zabranila simbol pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratuwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev/Global Look Press

Moldavske vlasti su izričito upozorile građane da ne nose Georgijevske lente tokom predstojeće proslave Dana pobede u Drugom svetskom ratu. Narandžasto-crnu traku, popularni simbol komemoracije u Rusiji i većini drugih bivših sovjetskih republika, šef policije Moldavije je nazvao "simbolom agresije".

"Prodaja, skladištenje, proizvodnja i nošenje dvobojne trake, koja je simbol agresije, trenutno je zabranjeno", rekao je Vjorel Černauteanu, načelnik Generalnog policijskog inspektorata aludirajući na Georgijevsku lentu. On je takođe naglasio da je zakon koji su moldavski poslanici usvojili pre nekoliko godina i dalje na snazi. "Svi se moramo pridržavati pravila", dodao je Černauteanu.

Bivša sovjetska republika zvanično je zabranila vrpcu u aprilu 2022. posebnim zakonom koji je takođe uveo kazne do 9.000 leja (508 dolara) za pojedince i do 30.000 leja (1.695 dolara) za preduzeća koja krše zabranu.

Taj potez usledio je ubrzo nakon početka vojne operacije u Ukrajini. Moldavski parlament povezao je traku sa promovisanjem, kako je naveo, "ruske agresije".

Godine 2023. Ustavni sud je odlučio da se prvo mora utvrditi da su dotični simboli korišćeni u svrhu opravdavanja ili veličanja "dela vojne agresije" pre nego što neko lice bude kažnjeno. Pojedini članovi javnosti su tu odluku tretirali kao ukidanje zabrane, što je navelo sudsko telo da pojasni da je sama zabrana i dalje na snazi.

Moldavija je bivša sovjetska republika od 2,6 miliona stanovnika koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije. Zemlja je od dolaska Maje Sandu na čelo države 2020. na pro-EU kursu. Sandu je u decembru 2022. pozvala na istragu koncerta na kojem su deca pevala sovjetske pesme iz Drugog svetskog rata, nazvavši to "pretnjom nacionalnoj bezbednosti".

Kišinjev nije bio sam u uvođenju ograničenja na proslave Drugog svetskog rata u svetlu sukoba u Ukrajini. Estonija je 2023. godine upozorila građane da ne ističu ruske ili sovjetske zastave i simbole, kao i da ne puštaju "agresivnu muziku".

image