Svet

"Boing": Najnovija zapadna žrtva zapadnih sankcija Rusiji

Američka kompanija "Boing" imala je lošu godinu, a sva je prilika da se situacija neće još poboljšati
"Boing": Najnovija zapadna žrtva zapadnih sankcija RusijiGetty © NurPhoto / Contributor

Američki gigant "Boing", posle niza incidenata sa svojim avionima, sada nije u stanju da ispuni proizvodni cilj za "787 drimlajnere" zbog nestašice delova – iz Rusije.

Kako prenosi "Anherd", kompanija se oslanjala na rusku proizvodnju za deo koji koji se zove "razmenjivač toplote". Nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji, "Boing" se okrenuo britanskim i američkim dobavljačima koji nisu u stanju da ispune zahteve tržišta.

Problem sa "Boingom" je što je on deo ključne strateške industrije SAD. Održavanje prednosti u vazduhoplovnoj tehnologiji je od suštinskog značaja za američku geopolitičku strategiju, koja ima i vojnu i komercijalnu komponentu. Održavajući prednost u proizvodnji vojnih aviona, Sjedinjene Države mogu da obezbede ovu tehnologiju saveznicima i na taj način zaključaju globalne saveze. U međuvremenu, civilna vazduhoplovna industrija smatra se prestižnom i zaokuplja maštu globalnih džet-setera. Ako bi Amerika ozbiljno zaostala u ovoj sferi, to bi bila sramota za zemlju, objašnjava makroekonomista Filip Pilkington.

Činjenica da sankcije Rusiji izazivaju tako ozbiljne probleme za značajnu industriju u Sjedinjenim Državama govori o kontradikciji u američkoj geopolitičkoj i ekonomskoj strategiji: programi sankcija su osmišljeni da sputavaju stranu ekonomiju, ali sankcije Moskvi sve više sputavaju zapadne ekonomije.

Činjenica da sankcije Rusiji mogu da stvore tako ozbiljne probleme za ključnu stratešku industriju takođe pokazuje koliko su opasne strategije poput "uklanjanja rizika" i "razdvajanja" od Kine.

Rusija je velika ekonomija, ali nije ogromna i, iako ima važne sektore – kao što su proizvodnja energenata i avio-industrija – generalno se ne smatra jednim od velikih igrača.

Ako sankcije ruskoj ekonomiji mogu da izazovu takve probleme, teško je i zamisliti šta bi slične sankcije kineskoj ekonomiji mogle da urade.

Nedavne studije pokazuju da Evropska unija sada uvozi više svojih kapitalnih dobara iz konkurentskih privreda BRIKS-a nego što Kina uvozi iz zapadnih zemalja; SAD uvoze otprilike isto.

Nakon što su promovisale globalizaciju u protekle tri decenije, zapadne vlade sada misle da mogu da se povuku iz globalnih lanaca snabdevanja tek tako. To je opasna obmana koja rizikuje da ugrozi zapadni ekonomski prosperitet, pa čak i društvenu stabilnost, zaključuje Pilkington.

image