Svet

Francuzi u problemu: Sistem za obaranje dronova na OI ne razlikuje letelice i klima uređaje

Tokom nedavne serije testova, utvrđeno je da je sistem "parad", koji bi trebalo da bude ključan u zaštiti od terorističkih napada tokom igara, manje nego "savršen"
Francuzi u problemu: Sistem za obaranje dronova na OI ne razlikuje letelice i klima uređajeGetty © Chesnot

Broj zabrinutih posetilaca Olimpijskih igara u Parizu porastao je nakon što je objavljeno da sistem za zaštitu od dronova, koji su francuske vlasti platile 350 miliona evra, ne razlikuje bespilotne letelice od klima uređaja, piše britanski "Tajms".

Tokom nedavne serije testova, utvrđeno je da je sistem "parad", koji bi trebalo da bude ključan u zaštiti od terorističkih napada tokom Igara, manje nego "savršen", rečeno je tom listu.

Kako se navodi, u gustom urbanom okruženju on je otkrio tek svaku treću bespilotnu letelicu, i to na razdaljini od samo 800 metara.

Sistem je takođe pobrkao propelere klima uređaja sa dronovima, prema navodima izvora koji je upoznat sa testovima.

"Parad" je jedan od niza sistema protiv bespilotnih letelica koji će biti raspoređeni na Igrama. Zvaničnici u Parizu insistiraju da će gledaoci biti zaštićeni od terorističkih napada iz vazduha.

Međutim, stručnjaci nisu ubeđeni, rekavši da bi "parad", koju je razvila francuska odbrambena kompanija "Tales", trebalo da bude jedan od ključnih sistema.

Kako navodi "Tajms", iz britanskog Ministarstva odbrane su ponudili pomoć svojim francuskim kolegama u obezbeđivanju OI. Saradnja je planirana i pre nedavnih poteškoća sa kojima se suočavaju Francuzi.

Veruje se da je vlada predsednika Makrona zabrinuta zbog pretnje od napada dronovima tokom događaja na otvorenom na OI, kao što je ceremonija otvaranja, kada bi sportisti trebalo da plove čamcima niz Senu, dok ih sa obala bude posmatralo više od 300.000 ljudi.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi teroristi mogli da pokušaju da opreme dronove eksplozivnim uređajima. U Francuskoj ima oko tri miliona dronova.

image