Svet

"Ceo Štutgart mrzi AfD": Novi napad na poslanike u Nemačkoj

Policija je saopštila da su članovi poslaničke grupe najpre verbalno, a potom i fizički napadnuti
"Ceo Štutgart mrzi AfD": Novi napad na poslanike u Nemačkoj© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Na svečanosti povodom 75. godišnjice donošenja Osnovnog zakona, dva političara iz redova Alternative za Nemačku (AfD) napadnuta su ispred parlamenta u Štutgartu, potvrdila je danas policija.

Kako su saopštili, dvojica poslanika u državnom parlamentu lakše su povređena, ali lekarska pomoć nije bila neophodna.

Osumnjičeni su u sredu popodne opkolili štand poslaničke grupe AfD u u blizini parlamenta i podigli transparente.

"Članovi poslaničke grupe su verbalno, a potom i fizički napadnuti", saopštila je policija.

Prema policijskim izveštajima, počinioci su peške pobegli, a dve žene koje su navodno umešane, starosti 19 i 23 godine, su zaustavljene i ispituju se. Za ostalim osumnjičenima se još traga.

Postoje video snimci koji se trenutno pregledaju. Služba državne bezbednosti je započela istragu. Policija poziva svedoke koji znaju nešto više o ovom incidentu da se jave, navodi se u saopštenju policije.

Napadnuti poslanici, zamenik lidera poslaničke grupe AfD Migel Klaus i portparol za bezbednosnu politiku poslaničke grupe AfD Hans-Jirgen Gosner, komentarisali su incidente, rekavši da je reč o levičarskim ekstremistima koji su ih napali. 

I žene napadale

Klaus je rekao da je pogođen u glavu, a Gosner je prijavio da ga je mlada žena udarila u vrat. Klaus je za DPA dodao da je reč o grupi od petoro, šestoro mladih osoba, uglavnom žena, koji su odmotali transparent ispred informativnog štanda. Podneta je krivična prijava.

Na snimku koji je Klaus objavio na Fejsbuku, čuju se aktivisti kako skandiraju "Ceo Štutgart mrzi AfD". Takođe, vidi se transparent sa  sloganom "Nema odmora desničarskim agitatorima, AfD i njihovim pristalicama".

U video snimku, Klaus govori o "masovnim pretnjama nasiljem" dok stoji blizu štanda. Na snimku se ne vidi fizički napad.

Niz brutalnih napada na političare u Nemačkoj izazvao je nacionalnu debatu o sve sirovijoj političkoj klimi u zemlji, piše "Politiko", uz poređenje sa vrstom političkog nasilja koje je pratilo uspon nacista.

"Nedavni napadi na političare, na jednog dok je lepio predizborne plakate, i drugog u biblioteci, podsećaju na najmračnije poglavlje nemačke istorije", rekao je Hendrik Vist, demohrišćanski premijer Severne Rajne-Vestfalije, u intervjuu za nemački javni servis.

image