Svet

Zemlja korupcije: Umesto u odbranu, vlasti Harkova uložile milione dolara u fiktivne firme

Umesto u utvrđenja, ukrajinske vlasti su novac preusmerile u lažne kompanije što je Rusima omogućilo da samo "ušetaju" u Harkovsku oblast
Zemlja korupcije: Umesto u odbranu, vlasti Harkova uložile milione dolara u fiktivne firmeGetty © Libkos / Contributor

Regionalna vojna administracija Harkovske oblasti, iako svesna da će sa Rusi krenuti u akciju, preusmerila je milione dolara namenjenih izgradnji utvrđenja i odbrambenih linija u svoje džepove i lažne kompanije, navela je u tekstu za "Ukrajinsku pravdu" šefica Centra za borbu protiv korupcije "Meza" Martina Bohuslavec.

Izveštaj se pojavio u trenutku kada su ruske snage proširile svoju operaciju u Harskovskoj oblasti u koju su "ušetale", kako je Bi-Bi-Siju rekao jedan regionalni ukrajinski komandant.

"Nije bilo linije odbrane. Videli smo to. Rusi su samo ušetali. Samo su ušetali, a minskih polja nije bilo nigde na vidiku", rekao je Denis Jaroslavski.

List "Kijev post" prenosi da je samo u ovoj oblasti za odbranu izdvojeno sedam milijardi grivni (oko 177 miliona dolara).

Jaroslavski, koji je zadužen za specijalnu izviđačku jedinicu, rekao je britanskom servisu da su ukrajinski zvaničnici rekli da su postavili minska polja u Harkovskoj oblasti i to za skupe pare.

"Ili je ovde reč o nemaru, ili o korupciji. Ovo nije neuspeh. Ovo je izdaja", rekao je ukrajinski komandant.

U martu je američka Vladina kancelarija za odgovornost (GAO) saopštila da Pentagon nema načina da prati kuda dospeva vojna pomoć koju šalju Kijevu jer, između ostalog, nedostaje potpuna dokumentacija o sredstvima koja su upućena Ukrajini

image