Svet

Leonid Savin: Nova agresivna američka strategija za sajber prostor

U principima nove strategije, napominje ruski geopolitičar, nije teško uočiti prethodne imperative američke spoljne politike, poput unipolarne hegemonije Vašingtona, takozvanog poretka zasnovanog na pravilima
Leonid Savin: Nova agresivna američka strategija za sajber prostorGetty © Hou Chonghui/VCG

Šestog maja ove godine Stejt department objavio je novu američku strategiju o međunarodnom sajber prostoru i digitalnoj politici, u kojoj se napominje da je ovaj dokument pripremljen na osnovu Strategije nacionalne bezbednosti i da će ga nadopuniti buduća digitalna strategija USAID-a, piše ruski geopolitilar Leonid Savin za sajt "Geopolitika".

U principima nove američke strategije nije teško uočiti prethodne imperative američke spoljne politike: unipolarnu hegemoniju Vašingtona, takozvani poredak zasnovan na pravilima, pokušaje da se zadrži monopol u informacionoj tehnologiji i želju da se svetu nametnu sopstveni standardi koji služe kao oruđe kontrole i manipulacije.

U tekstu se upozorava i da nedostatak liderstva SAD može da dozvoli protivnicima da "popune prazninu i oblikuju budućnost tehnologije na štetu interesa i vrednosti SAD."

U delu koji je naslovljen kao "Digitalni svet: Mogućnosti i izazovi" povezuju se privreda, obrazovanje i socijalne usluge, a poslovanje sve više izlazi van granica nacionalnih država. Očigledna je želja da SAD upravljaju ovim procesima.

Optužbe protiv Kine, Rusije, Severne Koreje i Irana

Širenje i zloupotreba komercijalnog špijunskog softvera predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. Komercijalni špijunski softver se takođe koristi za "pronalaženje i zastrašivanje navodnih protivnika, olakšavanje napora da se ograniči neslaganje, i da se na taj način potkopaju demokratske vrednosti."

Ako ovo primenimo na noviju istoriju SAD, onda je ovaj pasus u celosti primenljiv na samu Ameriku. Virus "staknet", koji su razvili Izrael i SAD, pokrenut je protiv kritične infrastrukture Irana.

Bivši šef NSA i američke sajber komande Pol Nakasone više puta je zvanično potvrdio činjenicu da su SAD pokrenule sajber napad na rusku infrastrukturu.

Najnovija strategija Pentagona za izvođenje operacija u informacionom okruženju takođe ukazuje na manipulacije američkom vojskom, kao što je i najnovija američka sajber strategija, gde je određeni broj država označen kao meta za napad.

S tim u vezi, deo nove strategije o sajber napadima malo se razlikuje od prethodnih dokumenata u poslednjih 15 godina. Kina, Rusija, Severna Koreja, Iran, kao i kriminalne grupe, teroristi i ekstremisti označeni su kao pretnje.

Kina i Rusija se optužuju da "menjaju norme koje regulišu sajber prostor, potkopavaju tehničke osnove interneta i slabe odgovornost za zlonamerno korišćenje mogućnosti sajber prostora od strane autoritarnih zemalja".

Međutim, sve rasprave o regulaciji interneta vode se preko Međunarodne unije za telekomunikacije UN. Kako Kina i Rusija menjaju norme, ako se sve rasprave vode na osnovu međunarodnog legitimnog tela, pita se Savin.

Stvaranje pete kolone u nizu zemalja

U odeljku o internet slobodama, autori strategije zauzimaju isti licemerni stav.

Navodno je Komunistička partija Kine uvela cenzuru, a Rusija ograničenja i filtriranje sadržaja na internetu. Ali, akcije kompanije "Gugl" da ograniči ili potpuno zabrani sadržaj na "Jutjubu", ili slične akcije "Mete" nigde se ne pominju. Umesto toga, pominje se potreba zaštite prava LGBT zajednice na internetu, što se predstavlja kao "učešće u demokratiji."

Osim toga, zemlje kao što su Rusija, Iran, Venecuela i Kuba odlično znaju šta znači "kontrola nad instrumentima plaćanja". SAD se i ovde skrivaju iza termina kao što su "interoperabilnost" ili "pristup tržištu".

Kao buduće pravce rada Stejt departmenta ističe se interesovanje za privatni sektor i civilno društvo. To znači da će SAD nastaviti da stvaraju petu kolone u raznim zemljama pod maskom nezavisnog novinarstva, nevladinih organizacija i grupa za ljudska prava.

Kroz sporazume o partnerstvu i međunarodne programe, uključujući Indo-pacifički ekonomski sporazum za prosperitet, Inicijativu za digitalnu transformaciju sa Afrikom, Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet, G7, OECD, TTC i Kvad, SAD će nastaviti da nameću svoju digitalnu trgovinu.

Zemlje ASEAN-a, kao i niz latinoameričkih država i zemalja Bliskog istoka, nalaze se na ovoj listi. Osim toga, planiran su aktivnosti u Savetu Evrope, Ujedinjenim nacijama i Unesku, a pominje se i američka agencija USAID, koja treba da pruži podršku sprovođenju ove strategije.

Akcioni plan ističe kontinuiranu promociju različitih narativa korisnih za SAD i stalne napade na one koji kritikuju digitalnu hegemoniju Vašingtona. Sve to treba da se odvija u saradnji sa Ministarstvom odbrane, FBI, NSA, Odeljenjem za unutrašnju bezbednost, Ministarstvom pravde i sajber komande, a u spoljnom okruženju i sa NATO-om, Južnom Korejom i Japanom.

Same SAD novu strategiju tumače ofanzivno. Tako je glasnogovornik demokrata i globalista, kanal Si-En-En, 6. maja objavio članak pod naslovom "Nova strategija SAD ima za cilj slabljenje ruskog i kineskog uticaja u sajber prostoru", u kome se kaže da "nova ambiciozna strategija sajber bezbednosti želi da ograniči digitalni uticaj Rusije i Kine u zemljama u razvoju i suzbijanje navodnih pokušaja ovih zemalja da se mešaju u izbore".

Naravno, ovo podseća na staru priču o mešanju u izbore. I, u nedostatku neke verodostojnije priče, Stejt department nastavlja da daje neutemeljene i neodgovorne izjave kao komentare na novu strategiju.

image