Svet

Makron se zaputio u Novu Kaledoniju pogođenu nemirima

Francuska Visoka komisija Nove Kaledonije saopštila je u utorak da će aerodrom ostati zatvoren za komercijalne letove do 25. maja
Makron se zaputio u Novu Kaledoniju pogođenu nemirima© Tanjug/Yoan Valat, Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron krenuo je ka Novoj Kaledoniji, rekao je vladin zvaničnik, posle nedelju dana smrtonosnih nemira u toj pacifičkoj teritoriji.

Makron je Pariz napustio u utorak uveče i "postaviće misiju" u Novoj Kaledoniji, rekla je portparolka vlade Priska Teveno na konferenciji za novinare, ne navodeći dalje detalje.

Sa njim će biti ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, ministar odbrane Sebastijen Lekornu i ministarka za prekomorske teritorije Mari Geveno, rekao je Darmanen Narodnoj skupštini.

Novu Kaledoniju već nekoliko dana potresaju neredi izazvani izbornim promenama nacionalne vlade u Parizu. U nemirima je poginulo najmanje šest ljudi, a za sobom su ostavili zapaljene automobile i opljačkane prodavnice, dok barikade ograničavaju pristup lekovima i hrani.

Nasilje je najnoviji izliv političkih tenzija koje postoje između autohtone domorodačke zajednice Kanaka, čiji se pripadnici većim delom zalažu za nezavisnost i koji su već dugo nezadovoljni vladavinom iz Pariza, i  stanovnika francuskog porekla koji se protive prekidu veza sa svojom maticom.

Makronova poseta dolazi u trenutku kada Australija i Novi Zeland raspoređuju vladine avione da evakuišu svoje državljane iz Nove Kaledonije i pošto su još stotine pripadnika francuskog bezbednosnog osoblja raspoređene kako bi obuzdali nemire.

Francuska Visoka komisija Nove Kaledonije saopštila je u utorak da će aerodrom ostati zatvoren za komercijalne letove do 25. maja.

Teveno je u utorak rekla da je još 1.000 pripadnika francuskih snaga bezbednosti stiglo u Novu Kaledoniju kako bi podržali 1.700 ljudi koji se već nalaze na ostrvu. Darmanen je takođe rekao da će broj policajaca i žandarma u Novoj Kaledoniji uskoro dostići 3.000. 

image