Svet

Članice NATO-a žele da naprave "zid dronova" duž granice sa Rusijom

Detalji o načinu na koji će "zid dronova" funkcionisati nisu objavljeni, a litvanska ministarka unutrašnjih poslova je rekla da svaka zemlja treba da uradi svoj "domaći zadatak"
Članice NATO-a žele da naprave "zid dronova" duž granice sa Rusijom© Tanjug/Axel Heimken/dpa via AP

Šest zemalja NATO-a planira da napravi "zid dronova", kako bi ojačale svoje granice sa Rusijom nakon niza navodnih provokacija, piše britanski "Fajnenšel tajms".

Ministri iz Finske, Norveške, Poljske i tri baltičke države tokom vikenda su izjavili da su razgovarali o stvaranju "koordinisanog sistema bespilotnih letelica" duž njihovih granica sa Rusijom, kako bi se sprečilo "krijumčarenje i dalje provokacije" i ojačala odbrana.

"Ovo je potpuno nova stvar – zid dronova koji se proteže od Norveške do Poljske, a cilj je korišćenje bespilotnih letelica i drugih tehnologija za zaštitu naših granica protiv provokacija neprijateljskih zemalja i za sprečavanje krijumčarenja", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotajte.

Mari Rantanen, ministar unutrašnjih poslova Finske, rekao je javnom emiteru Ile da će se plan zida za bespilotne letelice "poboljšati vremenom" i da bi mogao da pomogne u odbrani granice te nordijske zemlje sa Rusijom duge 1.340 kilometara.

Detalji o načinu na koji će "zid dronova" funkcionisati nisu objavljeni, a Bilotajteova je rekla da svaka zemlja treba da uradi svoj "domaći zadatak" i predložila da bi se mogli koristiti i fondovi EU.

Konflikt u Ukrajini pokazao je važnost dronova, pri čemu ih obe strane koriste u borbama. Nekoliko zemalja NATO-a odgovorilo je jačanjem svojih jedinica za borbu protiv bespilotnih letelica.

image