Svet

Šolc poziva saveznike Kijeva da pošalju još PVO sistema

Vladimir Zelenski je na konferenciji izjavio da je Rusija od zime uništila pola kapaciteta Ukrajine za proizvodnju struje
Šolc poziva saveznike Kijeva da pošalju još PVO sistemawww.globallookpress.com © Chris Emil JanÃÅ�En/Keystone Press Agency

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas na otvaranju konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu da je Kijevu potreban veći broj sistema protivvazdušne odbane (PVO).

"Želeo bih da uputim iskrenu molbu svima ovde: molim vas da podržite našu inicijativu za jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine što je više moguće", rekao je Šolc na otvaranju dvodnevne konferencije.

On je istakao da kompanije imaju ključnu ulogu u obnavljanju Ukajine, ali da je neophodno da im se izlože razlozi zašto da ulože u nju, prenosi "Dojče vele".

Vladimir Zelenski je na konferenciji izjavio da je Rusija od zime uništila pola kapaciteta Ukrajine za proizvodnju struje.

Takođe je rekao da se nada da će biti obezbeđene milijarde sredstava za proizvodnju naoružanja, obnovu domova i obrazovne i medicinske potrebe.

"Otići ćemo sa ove konferencije sa sporazumima vrednim milijarde evra za našu odbranu, u smislu proizvodnje vojne opreme i oružja u Ukrajini i za energiju, za popravku i izgradnju novih, modernijih energetskih sistema", rekao je Zelenski.

Zelenski bi trebalo da se sastane i sa predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom i predsednikom Bundestaga Barbel Basom, kao i da poseti vojnu bazu u kojoj se obučavaju ukrajinski vojnici.

image