Ekonomija

Švedski analitičar predviđa poskupljenje nafte zbog mera protiv Rusije

Kombinacija smanjenja obima proizvodnje sa postepenim vraćanjem kineske ekonomije u pređašnje stanje mogla bi značajno da podigne cene nafte, smatra švedski tržišni analitičar
Švedski analitičar predviđa poskupljenje nafte zbog mera protiv Rusijewww.globallookpress.com © IMAGO

Zabrana Rusije da prodaje svoju naftu zemljama G7, EU i Australiji, koje postavljaju gornju granicu cena na njene sirovine izazvaće značajno povećanje cena, izjavio je Kristijan Kopfer, tržišni analitičar banke "Handelsbank" za TV kanal SVT.

"Mislim da ćemo morati da nastavimo da živimo sa znatno višim cenama od onih na koje smo navikli", rekao je on i dodao da je odgovor kakav je Rusija dala bio sasvim očekivan.

Prema njegovom mišljenju, ranija kupovina velikih količina nafte iz Rusije je imala svoju ekonomsku svrsishodnost, bila je ekonomski najpovoljnija, a sada, kada ova sirovina mora da se kupi preko nekog drugog, mora više da se plati.

Međutim, analitičara najviše brine namera Rusije da smanji proizvodnju nafte. Prema njegovom mišljenju, kombinacija smanjenja obima proizvodnje sa postepenim vraćanjem kineske ekonomije u pređašnje stanje mogla bi značajno da podigne cene nafte.

"S tim u vezi, Rusija je izuzetno važan akter na globalnom tržištu nafte. A smanjenje proizvodnje može značajno da utiče na cene ovog goriva", objašnjava ekspert.

On je upozorio da cena robe raste zbog činjenice da će za nekoliko godina obim potrošnje nafte u svetu porasti na neviđeni nivo, dok ulaganja u proizvodnju nafte opadaju.

Ruski predsednik Vladimir Putin zabranio je od februara sledeće godine isporuku ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima koja direktno ili indirektno preciziraju limit cene prilikom kupovine.

Dektretom se zabranjuje isporuka ako je u ugovorima direktno ili indirektno preciziran limit troškova. 

image