Rusija

Novak: Sankcije EU dovešće do nestašice gasa u Evropi

Ruska nafta i naftni proizvodi biće traženi sledeće godine, uprkos uvođenju embarga na naftu i naftne derivate od strane Evropske unije, poručio je zamenik ruskog premijera
Novak: Sankcije EU dovešće do nestašice gasa u EvropiGetty © Janos Kummer / Stringer

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je u intervjuu za TASS da će Rusija sledeće godine moći da proizvede najmanje 490-500 miliona tona nafte čak i pod uslovima naftnog embarga koji je EU uvela 5. decembra, a takođe i nakon što slična mera za naftne derivate počne da funkcioniše od 5. februara.

"Ne isključujem da će 2023. godine postojati rizici od smanjenja proizvodnje u određenim periodima. Možda ćemo je na vrhuncu smanjiti za 7-8 odsto. Međutim, generalno ćemo proizvoditi najmanje 490-500 miliona tona za godinu. Ali ponavljam, mnogo će zavisiti od logistike", rekao je on.

On je naglasio da će ruska nafta i naftni proizvodi biti traženi sledeće godine, uprkos uvođenju embarga na naftu i naftne derivate od strane Evropske unije.

"Za sada vidimo da će 2023. godine biti mnogo neizvesnosti vezanih za rad na inostranim tržištima. Ali očigledno je da je naš proizvod tražen na međunarodnom tržištu", rekao je on.

Odluka o embargu na isporuku ruske nafte u zemlje EU stupila je na snagu 5. decembra, ali još neće uticati na isporuku goriva naftovodom "Družba" u Mađarsku, Slovačku i Češku. Od 5. februara 2023. stupaju na snagu ograničenja isporuke naftnih derivata iz Rusije u evropske zemlje.

Povećanje izvoza nafte na 260 miliona tona do 2025. godine

Novak je dodao da Rusija planira da poveća izvoz nafte do 2025. godine na 260 miliona tona, a da gasovodne isporuke gasa ka istoku, na 48 milijardi kubnih metara.

"Što se tiče nafte, do 2025. godine verovatno će biti povećanje izvoza na 260 miliona tona, takođe i za azijsko-pacifičke zemalje", rekao je on. Što se tiče gasa, realizacija takvih projekata kao što je Snaga Sibira, dalekoistočna ruta omogućiće povećanje isporuka gasa ka istoku na 48 milijardi kubnih metara do 2025. godine, a na 88 milijardi do 2030. godine", dodao je Novak.

Prema podacima Federalne carinske službe Ruske Federacije, na kraju 2021. Rusija je izvezla 229,9 miliona tona sirove nafte za ukupno 110,1 milijardu dolara, dok je 2020. godine iz Rusije u inostranstvo isporučeno 238,6 miliona tona nafte.

Sankcije EU dovešće do nestašice gasa u regionu

Prema rečima vicepremijera Ruske Federacije, Evropa će se neizbežno suočiti sa nestašicom gasa kao i da će rast proizvodnje gasa u Norveškoj i Velikoj Britaniji biti kratkoročan.

"Evropa će se neizbežno suočiti sa nestašicom gasa, već ove godine zemlje EU su smanjile potrošnju za 40-50 milijardi kubnih metara zbog pada proizvodnje đubriva, metalurgije, gasne hemije. Sama odluka EU da uvede gornju granicu cena gasa i druge sankcije izazivaju duboku dugoročnu krizu, destabilizaciju u regionu", ocenio je Novak.

On je dodao da poslednja odluka o uvođenju gornje cene gasa još jednom pokazuje da se zapadne kolege ne rukovode ekonomskom zdravom kalkulacijom, već samo koketiraju sa svojim biračima.

"Oni dobijaju trenutne beneficije, ali isključivo političke, ne ekonomske", dodao je on.

Prema njegovim rečima, rast proizvodnje gasa u Norveškoj i Velikoj Britaniji biće kratkoročni, dok isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU može biti nestabilna.

"Oni su smanjili uvoz ruskog gasa i sada se fokusiraju na LNG i rast sopstvene proizvodnje, što se nakratko dogodilo u Norveškoj u Velikoj Britaniji. Međutim, tamo su resursi veoma ograničeni i ovo povećanje neće biti dugoročno. Ako govorimo o LNG, onda nema ni garancija. Sa povećanjem potrošnje u azijsko-pacifičkom regionu, i Evropa će se neminovno suočiti sa nestašicom", ocenio je Novak.

Neke zemlje EU pokušaće da odustanu od embarga na naftu iz Rusije

Novak je naglasio da će neke zemlje EU tražiti izuzetak od sankcija za snabdevanje naftnim derivatima iz Rusije.

"Možda će uvesti izuzetke, kao što su uradili sa naftom, kada snabdevanje rafinerija u Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj nisu bili predmet ograničenja. Čak su i Nemačka i Poljska, koje su najavile da će odustati od ruske nafte, aplicirale do 2023.", istakao je Novak.

Kako je naveo, ruska strana će sačekati konačne parametre embarga EU, jer ne razume kako Evropa može da zameni ruske naftne derivate.

"Evropa je bila naše glavno tržište za naftne derivate. Da vidimo kakve će odluke na kraju doneti. Nije nam jasno čime će zameniti naše gorivo", rekao je on.

Nastavak visokih cena gasa u Evropi

Ruski zvaničnik je rekao da će cene gasa u Evropi zbog nestašice ostati visoke, kao i da neće moći da se vrate na nivo sa početka 2021. godine, 200-250 dolara za hiljadu kubnih metara.

"Mnogo će u dinamici zavisiti od temperature ove zime, ali će kratkoročno cene ostati visoke zbog nestašice. Ne vidim kako bi se cene mogle vratiti na nivo sa početka 2021. godine, od 200 do 250 dolara za hiljadu kubnih metara", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija se svakodnevno suočava sa izazovima.

"Zapadne zemlje, videći da se Ruska Federacija uspešno nosi sa sankcijama, uvode nova ograničenja. Međutim, sve je ovo bumernag za njih, inflacija raste, ekonomski razvoj se usporava", rekao je on.

Novak je napomenuo da bi sankcije zapadnih zemalja mogle da budu i razlog poskupljenja.

"Kada su se oglasile takve prognoze, da će nafta biti u rasponu od 50-60 dolara po barelu, niko nije mogao da zamisli ove sumanute postupke zapadnih političara. U februaru stupa na snagu embargo na isporuku ruskih naftnih derivata u Evropu, da vidimo kakve će cene dizela biti", poručio je on.

image