Ekonomija

Većina nemačkih kompanija ima problem sa manjkom radnika

Čak 65 odsto kompanija, koje proizvode automobile, prijavilo je nedostatak radne snage
Većina nemačkih kompanija ima problem sa manjkom radnika© Marijan Murat/dpa

Veliki broj kompanija u Nemačkoj bori se da popuni upražnjena radna mesta zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, saopštile su Nemačke trgovačke i industrijske komore (DIHK).

Procenat kompanija, koje se suočavaju sa poteškoćama u zapošljavanju, je na najvišem nivou ikada, utvrdio je DIHK u svom istraživanju od 22.000 kompanija, pri čemu je 53 posto njih prijavilo nedostatak.

"Možemo da pretpostavimo da će oko dva miliona slobodnih radnih mesta ostati nepopunjeno", rekao je Ahim Derks, zamenik izvršnog direktora DIHK-a, što je dovelo do toga da su kompanije obustavljale proizvodnju. 

Otpornost tržišta rada ne znači da kompanije posluju dobro, dodao je on.

Nedostatak osoblja, visoke cene energenata i pomeranje ka klimatskoj neutralnosti su "opasna mešavina" koja bi mogla da navede firme da premeste proizvodnju u inostranstvo.

"Nedostatak kvalifikovanih radnika nije samo opterećenje za preduzeća, već ugrožava i uspeh u važnim zadacima za budućnost poput energetske tranzicije, digitalizacije i izgradnje infrastrukture", upozorio je Derks.

Istraživanja su pokazala da 67 odsto proizvođača električnih uređaja nije bilo u stanju da popuni slobodna radna mesta, a na taj problem je naišao i isti broj. 

On je naveo da je sve manje radnika sa potrebnim veštinama, uključujući i sektore proizvodnje koji su mašinska komora nemačke izvozne elektrane. Istraživanje je pokazalo da 67 odsto proizvođača električne opreme nije bilo u stanju da popuni slobodna radna mesta i 67 odsto kompanija za mašinsko inženjerstvo.

U proizvodnji automobila, 65 odsto kompanija je prijavilo nedostatak radne snage.

image