Ekonomija

I "Jahu" najavljuje otpuštanje velikog broja radnika

Velike tehnološke kompanije otpustile više od 150.000 radnika u poslednjih nekoliko meseci
I "Jahu" najavljuje otpuštanje velikog broja radnikawww.globallookpress.com © Christoph Dernbach/dpa

Kompanija "Jahu" otpustiće 12 odsto zaposlenih, odnosno eliminisaće oko 1.000 radnih mesta, što je samo prva runda rezova u okviru "većeg plana restruktuiranja njihovog odeljenja za oglase", piše "Blumberg".

U planu je da se broj zaposlenih u tehničkoj jedinici "Jahu for biznis" smanji za skoro 50 odsto do kraja 2023. godine, što predstavlja više od 20 odsto radne snage u celoj kompaniji.

"Ove promene koje su danas objavljene treba posmatrati u svetlu boljeg poslovnog plana za to odeljenje u budućnosti", rekao je izvršni direktor Džim Lancone.

Dodao je da je kompanija uzela prevelik zalogaj, ali da su morali da zauzmu realan stav o tome kako primenjuju sopstvene resurse.

Kompanija je "veoma profitabilna", rekao je Lancone, dodajući da su otpuštanja pre posledica restrukturiranja nego problema na tržištu oglasa. "Uveli bismo ove promene čak i da je tržište na vrhuncu", rekao je on.

Međutim, "Aksios" je takođe krajem prošle godine saopštio da će otpustiti radnike, nešto manje od 1.000 njih u nekoliko odeljenja. Istovremeno, američki kompjuterski gigant "Del tehnolodžiz" otpustiće oko 6.650 zaposlenih, koji čine pet odsto ukupne radne snage.

Ranije su i iz kompanije "Gugl" naveli da će otpustiti 12.000 radnika, a iz "Amazona" će otpustiti oko 10.000 zaposlenih, što je najveći talas otpuštanja u istoriji te kompanije.

"Majkrosoft" je saopštio da će do kraja trećeg tromesečja ove fiskalne godine zatvoriti 10.000 radnih mesta.

S obzirom na veliki broj otpuštanja u ozbiljnom broju multinacionalnih kompanija, dovodi se u pitanje da li je reč samo o "restruktuiranju" ili je, ipak, u pitanju dublji problem na samom tržištu. 

Magazin "Forbs" objavio je da je u poslednjih nekoliko meseci otpušteno više od 150.000 radnika u najvećim svetskim tehnološkim kompanijama. 

List zaključuje da je, između ostalog, to posledica pandemije, ali da je pored toga problem nastao i zbog toga što su se tehnološki giganti prebrzo proširili, a potom su ih ubrzani razvoj veštačke inteligencije i automatizacija doveli u situaciju da je najjednostavniji način za uštedu - zamena ljudi mašinama. 

image