Ekonomija

Tempirna bomba u srcu američkih finansija: 620 milijardi dolara "nerealizovanih gubitaka"

Mnoge banke, tvrdi predsednik FDIC, raspolažu imovinom koja vredi znatno manje nego što je navedeno u njihovim finansijskim izveštajima
Tempirna bomba u srcu američkih finansija: 620 milijardi dolara "nerealizovanih gubitaka"www.globallookpress.com © Cfoto

U bankama širom Amerike nivo "nerealizovanih gubitaka" iznosi 620 milijardi dolara, upozorio je šef Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), prenosi "Dejli mejl".

"Nerealizovani gubici" predstavljaju imovinu čija je vrednost smanjena, ali koja još nije prodata. Vest o zabrinjavajućim gubicima stigla je u vreme zatvaranja "Silikon veli benk" (SVB), što je najveći kolaps još od stečaja banke "Vašington mjutual" iz 2008. godine.

Federalne rezerve su u nedelju uveče objavile da će svi deponenti biti isplaćeni. Ipak, otkriće o "nerealizovanim gubicima" samo je pojačalo zabrinutost zbog američkih banaka.

U govoru 6. marta na Institutu međunarodnih bankara, predsednik FDIC Martin Grinberg je potvrdio da se cifra "nerealizovanih gubitaka" u američkim bankama procenjuje na 620 milijardi dolara: "Ukupan broj nerealizovanih gubitaka, uključujući hartije od vrednosti, iznosi oko 620 milijardi dolara na kraju 2022."

Grinberg je ovu primedbu izneo četiri dana pre kolapsa SVB.

Jens Hagendorf, profesor finansija na Kraljevskom koledžu u Londonu, potvrdio je za Si-En-En da je ovaj problem veoma raširen: "Mnoge institucije, od centralnih i komercijalnih banaka do penzionih fondova, raspolažu sa imovinom koja vredi znatno manje nego što je navedeno u njihovim finansijskim izveštajima. Gubici su već veoma visoki, a treba ih finansirati. Obim ovog problema počinje da izaziva zabrinutost."

image