Ekonomija

Zelena tranzicija u Nemačkoj: Zabranjena ugradnja grejanja na naftu i gas

Prelazak na grejanje koje mora da radi na 65 odsto energije iz obnovljivih izvora biće osmišljeno "na pragmatičan i društveno prihvatljiv način", tvrde iz Ministarstva ekonomije
Zelena tranzicija u Nemačkoj: Zabranjena ugradnja grejanja na naftu i gas© Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Nemačka vlada se složila na temu kontroverznog Zakona o energetici zgrada kojim se zabranjuje ugradnja novih sistema za grejanje na naftu i gas – od 1. januara 2024. godine svaki novoinstalirani sistem grejanja u zgradama mora da radi na 65 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Međutim, trebalo bi da postoje izuzeci, prelazni period i sveobuhvatno finansiranje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije i tehnologije, o nacrtu zakona prvo će raspravljati država i udruženja, a zatim će otići i u vladu.

"Činjenica da se s nacrtom Zakona o energetici zgrada sada slažu sve vladine stranke, nadamo se, smiriće debatu i obezbediti da se o važnoj i teškoj temi razgovara mirno i razborito", izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek, a preneo nemački RT.

U nacrtu zakona više se ne nalazi prvobitna odredba obavezne zamene funkcionalnih sistema grejanja na naftu i gas. Ako se stari sistemi grejanja pokvare posle 2024. godine, predviđeni su prelazni periodi.

Pravilo da sistem mora da radi na 65 odsto energije iz obnovljivih izvora pri ugradnji novih grejača ne odnosi se ni na vlasnike kuća koji su stariji od 80 godina. Zakon će pak obavezati njihove naslednike ili nove vlasnike kuća – uz prelazni rok od dve godine.

Takođe, nacrtom zakona se ne propisuju toplotne pumpe kao alternativa grejanju na naftu i gas već postoji otvorenost o pitanju alternativne tehnologije.

Tranzicija će, kažu u nemačkim ministarstvima ekonomije i građevinarstva, biti "osmišljena na pragmatičan i društveno prihvatljiv način", a da bi zakon bio još pogodniji za potrošače, ponovo su produženi prelazni periodi i opcije, posebno za nove zgrade, na primer da bi uključili u opciju solarnu energiju.

image