Ekonomija

Amerikancima se obija o glavu upotreba dolara u geopolitičkim sukobima

Dok Vašington sve češće koristi dolar kako bi vodio geopolitičke bitke, sve više svetskih lidera traži način da se oslobodi "zelembaća"
Amerikancima se obija o glavu upotreba dolara u geopolitičkim sukobimaGetty © Ian Waldie / Staff

Širom sveta, sve više zemalja buni se protiv hegemonije američkog dolara, piše "Blumberg".

Brazil i Kina su se nedavno dogovorili da trguju u svojim valutama. Indija i Malezija su u aprilu potpisale sporazum o većoj upotrebi rupija, a čak je i američki saveznik Francuska počela da koristi juan u transakcijama.

Mnogi svetski lideri kažu da Vašington koristi dolar kao oružje, kako bi progurao svoju spoljnopolitičku agentu i istovremeno kaznio one koji im se protive. Dobar primer toga je Rusija, navodi "Blumberg", kojoj su SAD nametnule sankcije, zamrzle imovinu i strane rezerve i izbacili iz bankarskog sistema SVIFT.

Tim oslanjanjem na moć dolara i podsećanjem da dobar deo sveta zavisi od njega, Amerika je uspela da antagonizuje mnoge lidere i potkopa kako ugled svoje valute tako i uticaj SAD na globalnu scenu.

Iako je za ovu promenu delom odgovorna i Kina koja želi veću ulogu juana u međunarodnom finansijskom sistemu, preokret zapravo nema toliko veze sa Pekingom, piše "Blumberg".

Indija - koja definitivno nije strateški saveznik Kine - i Malezija su u aprilu najavile novi mehanizam za obavljanje bilateralne trgovine u rupijama u okviru šire kampanje indijske vlade - koja nije uvela sankcije Moskvi - da zaobiđe dolar za barem neke međunarodne transakcije.

Mesec dana kasnije, Asocijacija zemanja jugoistočne Azije (ASEAN) najavila je da će povećati upotrebu valuta članica za regionalnu trgovinu i investicije.

Južna Koreja i Indonezija su pre samo nekoliko nedelja potpisale sporazum o promovisanju direktne razmene vona i rupija.

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva kritikovao je dominaciju dolara tokom posete Šangaju. Okružen zastavama zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina Južna Afrika), pozvao je najveće svetske ekonomije u razvoju da nađu alternativu za zamenu dolara u spoljnoj trgovini.

Dolar je i danas najdominantnija rezervna valuta i zahvaljujući tome, Amerika ima jedinstven uticaj na ekonomske sudbine mnogih zemalja.

"Blumberg" navodi da se oko 88 odsto svih svetskih transakcija, čak i kada one ne uključuju SAD ili američke kompanije, obavlja u dolarima, ali ne pominje da se to odnosi na bankarski sistem SVIFT (uz kog je Rusija isključena), ali ne i na ruski SPFS ili kineski CIPS.

Rusija nije jedina koja se našla na udaru američkih sankcija proteklih godina. I demokrate i republikanci koristili su finansijske mere protiv Libije, Sirije, Irana i Venecuele.

"Zemlje su decenijama grcale pod dominacijom američkog dolara", kaže Džonatan Vud, direktor za globalna pitanja u konsultantskoj kući "Kontrol risks". "Agresivnija i ekspanzivnija upotreba američkih sankcija poslednjih godina pojačava ovu nelagodu i poklapa se sa zahtevima velikih tržišta u razvoju za novom raspodelom globalne moći."

Iako eksperti ne očekuju da će sunovrat dolara kao vodeće svetske valute biti brz, upozoravaju da se trend dedolarizacije zahuktava, i to naročito u zemljama u razvoju poput grupe BRIKS ili Latinske Amerike koji su najavili svoje valute.

image