Ekonomija

Novi skandal "Džej Pi Morgana": Sumnja da je slučajno trajno izbrisano 47 miliona mejlova i poruka

Pošto su izbrisani zapisi nepovratni, nepoznato je kako bi izgubljeni zapisi mogli uticati na regulatorne istrage, navodi Komisija za hartije od vrednosti u nalogu za poravnanje
Novi skandal "Džej Pi Morgana": Sumnja da je slučajno trajno izbrisano 47 miliona mejlova i porukaGetty © Andrew Burton

"Džej Pi Morgan Čejs" platiće kaznu od četiri miliona dolara kako bi namirili optužbe Komisije za hartije od vrednosti da je banka greškom izbrisala milione elektronskih zapisa, ostavljajući komunikacije nedostupnim regulatorima u desetak istraga.

Komisija je u četvrtak navela da je "Džej Pi Morgan Sekjuritis" trajno izbrisao 47 miliona elektronskih zapisa, uključujući mejlove i poruke, od januara do aprila 2018. godine. Kao rezultat toga, regulator nije mogao da dođe do traženih dokumenata u osam istraga i još četiri postupka. Iz Komisije nisu naveli da li su te akcije bile usmerene na banku.

"Pošto su izbrisani zapisi nepovratni, nepoznato je kako bi izgubljeni zapisi mogli uticati na regulatorne istrage", navodi Komisija za hartije od vrednosti u nalogu za poravnanje.

"Džej Pi Morgan" je odbio da komentariše ove navode regulatora.

U 2021. banka je platila 125 miliona dolara Komisiji za hartije od vrednosti i 75 miliona dolara Komisiji za trgovinu robnim fjučersima kako bi rešila optužbe da je firma prekršila pravila tako što nije sačuvala poslovnu komunikaciju na platformama kao što je VocAp, dok bi druge banke naredne godine platile kazne za slično ponašanje.

Brokerske kuće kao što je "Džej Pi Morgan Sekjuritis" su obavezne da čuvaju evidenciju poslatih i primljenih poslovnih komunikacija najmanje tri godine, saopštila je Komisija.

U nagodbi od četvrtka, regulator je naveo da je kompanija greškom izbrisala milione komunikacija iz prvog kvartala 2018. godine. Osoba odgovorna za arhiviranje bankovnih zapisa rekla je "Džej Pi Morganu" da će dokumenti biti zaštićeni.

Međutim, mejlovi su bez zaštite poslati na domen komunikacije "Čejs". Kao rezultat toga, ti zapisi su izbrisani, uključujući prijemne sandučiće e-pošte čak 7.500 zaposlenih koji su imali redovan kontakt sa klijentima 'Čejsa'", tvrdi regulator.

"Džej Pi Morgan" je inače proteklih meseci bio u centru skandala zbog odluke da zadrži osuđenog pedofila Džefrija Epstina kao klijenta. U dve tužbe, banka se tereti da je svesno zadržala Epstina kao klijenta, omogućavajući mu da isplaćuje odštete žrtvama i plaća "saradnike" koji su mu regrutovali mlade devojke.

Finansijska korporacija našla se pod pritiskom da preda dokumentaciju svog dugogodišnjeg izvršnog direktora Džejmija Dajmona u okviru parnice protiv banke zbog pružanja usluga Epstinu i njegovim saradnicima, uprkos brojnim upozorenjima.

"Džej-Pi Morgan", sa kojim je Epstin poslovao od 1998. do 2013. godine, kako je ranije objavljeno, "nije uspeo da dostavi nijedan dokument stariji od 2006. godine i odbija da pregleda te materijale" koji su pripadali ključnim ljudima, uključujući Dajmona, "tvrdeći da bi to bilo preterano opterećujuće", naveli su advokati neimenovane žrtve.

Pre nekoliko dana je saopšteno da banka neće priznati svoju umešanost u ovaj slučaj, ali da će nakon što sud odobri nagodbu finansijski gigant "Džej Pi Morgan Čejs" isplatiti u vansudskom poravnanju oko 290 miliona dolara po tužbi podnetoj u ime žrtava seksualnog prestupnika Džefrija Epstina koji je bio njihov klijent.

Advokati banke naveli su da je to u najboljem interesu svih strana, "naročito onih koji su bili žrtve Epstinovog strašnog zlostavljanja", preneo je Bi-Bi-Si. U tužbi protiv "Džej Pi Morgana", banka se tereti da je zanemarivala upozorenja koja se tiču Epstina koji je bio njihov klijent 15 godina.

image