Ekonomija

Otvorena deonica Auto-puta mira, Vučić: Važno je da budemo povezani sa našom Gračanicom (VIDEO)

Deonica Niš-Merošina deo je auto-puta Niš-Merdare, dugog oko 77 kilometara, koji bi trebalo da poveže Srbiju sa lukama na Jadranskom moru
Otvorena deonica Auto-puta mira, Vučić: Važno je da budemo povezani sa našom Gračanicom (VIDEO)© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju deonice Auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina.

"Put Niš-Merdare je veoma važan, važno je da budemo povezani sa Prištinom i Tiranom, Gračanicom, ali Priština nije zainteresovana", rekao je Vučić. 

Predsednik je dodao da je još u okviru Berlinskog procesa 2014. godine, sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o povezivanju Prištine i Niša auto-putem i istakao da Priština nije zainteresovana za to.

"Ja mislim da je to jako važno, da budemo spojeni sa našom Gračanicom, ali i sa Prištinom, Tiranom, Dračem. To nam olakšava posao i napredak, uvoz i izvoz robe i usluga", rekao je on.

Vučić je dodao da Srbija ima da izgubi mnogo više od tzv. Kosova.

"Mnogo više imamo da izgubimo nego Kurti. Imamo mnogo snažniju ekonomiju, ljudi žive mnogo bolje, naše plate su još malo pa duplo veće nego dole. Kada se poveća i prosvetnim radnicima, i medicinskim sestrama u septembru, pa potom i značajnom broju pripadnika vojske, to će se osetiti. Od kraja godine povećavamo i minimalac", rekao je on.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da će veliki ekonomski plan od 30 milijardi evra biti iskorišćen za razvoj potencijala ovog regiona, u Srbiji se gradi brza pruga Beograd-Niš, Koridor 10 je sufinanasirala EU.

"Važna nam je politička destinacija Srbije, a to je članstvo u EU i nastavićemo da radimo zajedno na tome", poručio je Žiofre.  

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji na novcu za auto-put i dodao da je ponosan što će nas povezati i sa Srbima i sa Albancima na KiM i u Albaniji.

"Moramo da budemo promoteri saradnje i da privlačimo ljude, da sarađujemo, čuvamo nacionalne interese i da vodimo mudru politiku spajanja i povezivanja, a ne sukoba i razdvajanja", poručio je Vučić.

On je najavio da uskoro polaže kamen temeljac za novu fabriku u Nišu koja će zaposliti 375 ljudi, kao i da se očekuju i druge važne investicije u tom kraju.

"Moramo da gradimo i radimo da bismo povećali rast i da bi nastavili taj tempo, da bismo smanjivali razliku sa EU", rekao je predsednik Srbije.

Deonica Niš-Merošina deo je auto-puta Niš-Merdare, dugog oko 77 kilometara, koji bi trebalo da poveže Srbiju sa lukama na Jadranskom moru. Danas u 13 sati otvorena je i za saobraćaj.

"Auto-put mira" kroz Srbiju je ukupno dug 76,3 kilometara, a prvo je 2021. počela izgradnja deonice od Niša do Pločnika, čiji je prvi deo od 5,5 kilometara saobraćajnica do Merošine, čija izgradnja je danas završena. To je deo budućeg auto-puta Niš-Priština-Drač dužine 383 kilometara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje-Priština) i Rutom 2b (Sarajevo-Podgorica-Valona).

Deonica Niš – Pločnik je izuzetno kompleksna, jer će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka, kao i brojne vijaduktove, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice. Prvi deo je dug 5,5 kilometara od petlje Merošina do petlje Merošina 1, sledeći od 8,8 kilometara je od petlje Merošina 1 do petlje Prokuplje istok, zatim treći i najduži od 12,8 kilometara od petlje Prokuplje istok do petlje Prokuplje zapad i četvrti od petlje Prokuplje zapad do petlje Beloljin dužine 5,5 kilometara.

Procenjena vrednost radova je 255 miliona evra, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 miliona evra je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije. Na čitavom delu auto-puta kroz Srbiju dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova i 18 kilometara tunela.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner