Ekonomija

Svinjsko meso skuplje u EU: Da li će se poskupljenje preliti u Srbiju?

U narednom periodu može doći do poremećaje cene svinjskog mesa, ali ne većeg i verovatno će biti ograničeno, navodi Jakovljević
Svinjsko meso skuplje u EU: Da li će se poskupljenje preliti u Srbiju?Getty © Finnbarr Webster/Getty Images

U narednom periodu ne očekuje se poskupljenje hrane u Srbiji, a afrička kuga svinja u zemlji neće uticati na rast cena mesa, ocenio je direktor sektora za ekonomska istraživanja Narodne banke Srbije Savo Jakovljević.

S obzirom na to da je cena prerađevina u EU naglo skočila zbog širenja zaraze na Starom kontinentu, a tu su i domaći problemi u vidu neizvesnosti zbog izvoza pšenice i uništenih zasada voća i povrća u nevremenu - mnogi su u strahu da ćemo jesen dočekati uz nova poskupljenje hrane. 

Jakovljević je za RTS objasnio da na poskupljenje hrane utiču troškovni pritisci na energente i sirovine koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji.

"Te cene su poslednjih meseci u značajnom padu. Nema prostora da cene hrane u većoj meri rastu", ističe Jokovljević.

Dodaje i da vremenske neprilike mogu uticati na domaću proizvodnju, ali smatra da je nevreme, koje je prethodnih dana pogodilo našu zemlju, bilo lokalnog tipa i da ne bi trebalo da utiče na poljoprivrednu proizvodnju.

Navodi i da afrička kuga svinja, kao faktor, u Srbiji nema većeg efekta i ne utiče značajnije na cenu mesa, a može privremeno doći i do njenog pada.

"Na treba očekivati na da će uticati na kretanje cena hrane", naglašava Jakovljević.

Govoreći o posupljenju svinjskog mesa u Evropskoj uniji, Jakovljević kaže da je cena porasla za oko 20 odsto, ali da ne mora da znači da će se preliti i naše tržište.

"Pratimo situacija. Ne vidimo da efekat može biti veći. U narednom periodu može doći do poremećaje cene svinjskog mesa, ali ne većeg i verovatno će biti ograničen", navodi Jakovljević.

Prema njegovim rečima, cene poljoprivrednih proizvoda u prethodnom periodu ili stagniraju ili blago padaju.

"Na godišnjem nivou, cene hranu su u plusu. Bitna je, međutim, mesečna dinamika. Ne očekujemo dalji rast cene hrane, koje na poprilično visokom nivou" kaže Jakovljević.

image