Ekonomija

Svetskoj industriji će biti potrebno sedam biliona dolara da izbegne nestašice gasa

Međunarodna gasna unija prethodno je upozorila da neizvesnost potražnje bez presedana i nedovoljan nivo ulaganja dovode energetsku tranziciju u opasnost
Svetskoj industriji će biti potrebno sedam biliona dolara da izbegne nestašice gasaGetty © Sean Gallup/Getty Images

Svetska industrija će morati da uloži sedam biliona dolara kako bi se obezbedile dovoljne zalihe prirodnog gasa i izbegle krize u periodu do 2050. godine, piše "Blumberg", pozivajući se na proračune japanskog Instituta za ekonomiju energetike (IEEJ).

Kako se navodi, investicije će biti potrebne za izgradnju novih i proširenje postojećih postrojenja za tečni prirodni gas (LNG), kao i za otkrivanje i eksploataciju novih nalazišta gasa usred prelaska mnogih zemalja sa uglja na čistije izvore energije.

U prognozi japanskog instituta pretpostavlja se smanjenje emisija štetnih gasova za 56 odsto do sredine veka. Međutim, u scenariju gde emisije ostaju na sadašnjem nivou do 2050. godine, svetu će biti potrebno skoro 10 triliona dolara da izbegne nestašicu prirodnog gasa, predviđa IEEJ.

Različite prognoze o potražnji za gasom u narednim godinama otežavaju planiranje za budućnost, a što čini kompanije nesigurnim po pitanju ulaganja u nove izvore snabdevanja, upozorila je Međunarodna gasna unija (IGU) u nedavnom izveštaju.

"Neizvesnost potražnje bez presedana i nedovoljan nivo ulaganja u prirodni gas, gas sa niskim sadržajem ugljenika i obnovljive izvore gasa dovode energetsku tranziciju u opasnost, podrivajući energetsku pristupačnost, bezbednost i održivost", navodi IGU.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je prošle nedelje da su globalna tržišta gasa ušla u "novi i neizvesniji" period koji će verovatno karakterisati sporiji rast i veća nestabilnost, te da bi do kraja decenije moglo doći do novih rekorda u globalnoj potražnji.

image